Molahul Fazlullah, un comandant ostil negocierilor de pace si banuit ca ar fi comandat atacul impotriva tinerei Malala Yousafzai, a fost numit joi in fruntea talibanilor pakistanezi, a anuntat rebeliunea islamista, citata de AFP.

Fazlullah ii succede astfel lui Hakimullah Mehsud, seful Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), o grupare de factiuni islamiste armate, ucis vinerea trecuta de o drona americana, a decarat seful interimar al insurgentilor, Asmatullah Shaheen, intr-o conferinta de presa organizata intr-un loc secret.

Guvernul pakistanez a denuntat atacul dronei impotriva lui Hakimullah Mehsud, in momentul in care autoritatile incearca sa convinga rebelii sa se alature procesului de pace pentru a pune capat unei insurectii soldate cu mii de morti in tara.

"Consideram ca guvernul pakistanez este de asemenea responsabil de moartea lui Hakimullah", a declarat Shaheen, in cadrul acestei intalniri cu un mic grup de ziaristi.

"Tot acest teatru in numele negocierilor de pace a fost pus in scena pentru a face placere SUA. Pe de o parte, guvernul vrea sa stea de vorba cu noi, pe de alta parte discuta cu americanii la Washington. Cum poti discuta cu un guvern care e sclavul Statelor Unite?", a adaugat acesta.

In imprejurimile Miranshah, capitala Waziristanului de Nord, fief al insurgentilor la granita cu Afghanistanul, talibanii au tras focuri de arma in aer pentru a sarbatori alegerea noului lor sef.

Le mollah Fazlullah, denumit de asemenea si Mollah Radio din cauza predicilor sale pro-sharia la radiourile locale, este in prezent in estul Afghanistan, dupa ce si-a impus regimul de teroare in valea Swat in perioada 2007 - 2009.