O capsula rusa cu torta olimpica si cu trei astronauti la bord a fost lansata joi dimineata la ora 04.14 GMT (06.14 la Bucuresti) in spatiu, pentru prima data in istorie. "Soyuz olympic" urmeaza sa ajunga pe Statia Spatiala Internationala dupa un zbor de aproape sase ore, la ora 10.31 GMT.

La bordul capsulei care a plecat de pe cosmodromul rus din Baikonur sunt astronautii Mihail Tiurin (Rusia), Rick Mastracchio (SUA) si Koichi Wataka (Japonia).

Pe capsula sunt inscriptionate simbolul Jocurilor Olimpice, Sochi2014.ru si cele cinci inele olimpice. Flacara a fost, in mod exceptional, stinsa siu asa va ramane pe toata durata calatoriei spatiale, din motive de precautie.

Evenimentul a fost transmis in direct de NASA. Torta olimpica masoara 95 cm si cantareste 1,8 kilograme.

Doi cosmonauti rusi aflati deja pe ISS, Oleg Kotov si Serghei Riazanski, vor efectua o iesire in spatiu cu torta olimpica, sambata, la ora 14.30 GMT.

Dupa aceasta etapa inedita, torta va reveni pe pamant intr-o capsula Soyuz, alaturi de astronautii Fiodor Iurshihin (Rusia), Karen Nyberg (SUA) si Luca Parmitano (Italia), care se vor intoarce pe pamant dupa cinci luni si jumatate petrecute in spatiu. Aterizarea este prevazuta in 11 noiembrie, la ora 02.50 GMT, in stepa din Kazahstan.

Jocurile Olimpice de iarna de la Soci se vor desfasura in perioada 7 - 23 februarie 2014.