Grecia se confrunta, miercuri, cu o noua greva generala de 24 de ore impotriva masurilor de austeritate impuse de creditorii sai internationali, informeaza Mediafax citand AFP. Aceasta mobilizare a sindicatelor din privat (GSEE) si din sistemul public (Adedy) este cea de-a patra greva generala de la inceputul anului si a afectat in principal, in cursul diminetii, legaturile maritime dintre Grecia continentala si insule, marinarii diferitelor companii din sector fiind majoritatea in greva.

Oprirea activitatii timp de trei ore la inceputul si la sfarsitul zilei este prevazuta in cazul autobuzelor si troleibuzelor din capitala. in timp ce locul turistic cel mai vizitat din tara, Acropola, din centrul vechi al capitalei, ar urma sa se inchida cu doua ore mai devreme decat in mod obisnuit, in cursul diminetii.

Ambuteiaje enorme s-au format dimineata la Atena din cauza functionarii partiale a transporturilor publice.

Centrul orasului ar trebui inchis circulatiei la sfarsitul diminetii din cauza mai multor manifestatii prevazute de GSEE, Adedy si sindicatul Pame, apropiat al partidului comunist. Dar vremea ploioasa genereaza incertitudine cu privire la participarea la aceste marsuri.

Metroul din Atena, asa cum se intampla adeseori in timpul zilelor de greva, functiona normal pentru a facilita deplasarea manifestantilor.

Oprirea timp de patru ore a activitatii controlorilor de trafic aerian va afecta unele zboruri interne, au anuntat companiile elene Aegean si Olympic Air.

Spitalele functionau cu personal restrans, in timp ce numerosi functionari ai ministerelor si serviciilor publice si-au incetat munca, potrivit presei locale, pentru a protesta fata de un vast plan de transferuri si concedieri in sectorul lor, care a inceput in aceasta vara.

"Toti impreuna, nimeni nu poate reusi singur!" era sloganul sindicatelor GSEE, inainte de plecarea marsului.

"Lupta va continua atat timp cat Guvernul va mentine masurile de austeritate dictate de troica creditorilor, care plonjeaza tara in recesiune", au afirmat GSEE si Adedy, intr-un comunicat comun.

In acest climat tensionat, reprezentantii creditorilor internationali ai Greciei, UE, BCE si FMI, au ajuns la inceputul saptamanii la Atena pentru a-si continua auditul inceput in septembrie in cazul conturilor si reformelor in curs.

Guvernul grec asteapta de la aceasta vizita deblocarea unei noi transe de imprumut de un miliard de euro.