Zeci de mii de moldoveni au participat la un miting pro Europa in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, care a inceput in jurul orei 11.20, potrivit Unimedia.md, in cadrul caruia a fost votata Declaratia PRO Europa. Potrivit organizatorilor, Coalitia-Pro-Europeana (CPE), la ora 12.00 in Piata se aflau peste 100.000 de oameni.

Zeci de mii de oameni au luat parte la mitingul pro-Europa din ChisinauFoto: Agerpres

Pe 23 octombrie, partidele din coalitia de guvernare au lansat un apel la unitate a tuturor fortelor democratice si pro-europene din Republica Moldova dar si la cetatenii tarii sa participe la manifestatie.

Amintim ca Summit-ul de la Vilnius din 28-29 noiembrie este decisiv pentru integrarea european a Republicii Moldova, anticipandu-se parafrarea Acordului de Asociere (AA) cu Uniunea Europeana si a Acordului de liber schimb intre RM si UE.

La Adunarea "Pentru Moldova! Pro Europa!" au participat si principalii politicieni, manifestatia fiind deschisa de presedintele Nicolae Timofti. "Integrarea europeana este o sansa pentru a ne reface economia, pentru a imbunatati calitatea vietii oamenilor si pentru a cladi o societate care sa aiba un sens si o viziune. E vorba si de securitatea noastra colectiva si personala, de circulatia libera a persoanelor si a marfurilor. E vorba de modernizarea si civilizarea tarii noastre", a declarat el, relateaza Agerpres.

De asemenea, seful statului a mentionat necesitatea continuarii reformelor, recunoscand ca Republica Moldova mai are multe de rezolvat, inclusiv combaterea coruptiei si reducerea saraciei. "Avem nevoie, asadar, de un efort consolidat, al tuturor. De implicare in numeroasele proiecte de modernizare care au fost lansate in diverse domenii, cu sustinerea partenerilor si prietenilor occidentali".

El a precizat ca Republica Moldova urmeaza sa parafeze in curand Acordul de Asociere la UE. "Peste trei saptamani, la Vilnius, vom primi un nou semnal de incredere din partea Uniunii Europene si va trebui sa muncim mai mult si cu mai multa incredere pentru a ne alinia la standardele de viata comunitare. Interesul comunitatii internationale si al nostru, al tuturor, este ca Republica Moldova sa devina o tara prospera, stabila si democratica. Sunt sigur ca avem puterea sa realizam aceasta misiune pentru noi si pentru viitoarele generatii", a declarat Nicolae Timofti.

De asemenea, liderii CPE, Vlad Filat, Marian Lupu si Ion Hadarca au sustinut discursuri in favoarea integrarii europene a Republicii Moldova, mentionand ca acesta este principalul obiectiv al Republicii Moldova in prezent, dar si in viitorul previzibil.

Manifestatia a fost organizata in contextul in care opozitia comunista de stanga a initiat recent asa-numita 'revolutie de catifea' si a anuntat ca va organiza o ampla manifestatie "marsul spre Chisinau". Comunistii vor sa dizolve actualul parlament si sa provoace alegeri parlamentare anticipate si au declarat ca, daca vor ajunge la putere, vor opta pentru integrarea tarii in uniunea vamala condusa de Rusia.