Alianta Nord-Atlantica testeaza incepand de sambata 2 noiembrie, in Polonia si statele baltice, capacitatea de comanda si control a Fortei de reactie rapida (NRF), in cadrul celui mai amplu exercitiu militar integrat (terestru, militar, aviatic, naval, forte speciale). Denumit "Steadfast Jazz 2013", exercitiul este coordonat de catre Comandamentul Fortei Aliate Integrate de la Brunssum, care va asigura, in 2014, comanda NRF, noteaza Agerpres.

Exercitiul va fi condus de catre generalul german Hans-Lothar Domrose, comandantul Comandamentul Fortei Aliate Integrate de la Brunssum.

La acest exercitiu participa 6.000 de persoane, din care 3.000 militari implicati in manevrele propriu-zise, iar alti 3.000, incluzand personal auxiliar, aflati in diferite locatii de comanda ale Aliantei din intreaga lume.

Un numar de 350 de vehicule blindate, 60 de avioane si elicoptere, 12 nave de lupta si un submarin constituie cea mai importanta desfasurare de forte a NATO pe timp de pace, in cadrul unui exercitiu la care participa 20 de state membre si partenere.

Parte a conceptului privind Initiativa Fortelor Conectate, NRF este principalul instrument de certificare a capabilitatii de interoperabilitate a fortelor statelor membre, precum si cadrul optim de testare a capacitatii Aliantei de a face fata oricaror provocari viitoare privind securitatea statelor membre.

Exercitiul cuprinde trei faze. In prima faza, cea de pregatire (primavara - vara 2013), comandanti si ofiteri din cadrul Comandamentului de la Brunssum si din alte comandamente NATO au stabilit parametrii pregatirii exercitiului.

In faza a doua, cea de planificare privind raspunsul la situatii de criza (primavara - vara 2013) include procesul planificarii extinse a tuturor operatiunilor pentru dezvoltarea unui plan de raspuns in situatii de criza.

In fine, faza de executie cuprinde punerea in aplicare a planurilor asumate, precum si adaptarea acestora in cadrul scenariului fictiv de raspuns in situatii de criza.

La finele anului 2014, NATO incheie cea mai importanta misiune a sa, comanda Fortei internationale de asistenta pentru securitate in Afganistan (ISAF). Mentinerea la un nivel cat mai inalt de pregatire si desfasurare pe timp de criza a fortelor Aliantei Nord-Atlantice reprezinta un obiectiv asumat, in cadrul summitului de la Chicago, de liderii NATO, in cadrul conceptului "Forta NATO 2020".

In ciuda opozitiei publice asumate a oficialilor din cadrul Ministerului Apararii al Federatiei Ruse privind organizarea unui exercitiu de o asemenea amploare, in imediata vecinatate a sa, de catre NATO, 'Steadfast Jazz 2013' demonstreaza obiectivele solide ale liderilor Aliantei de a face fata oricaror provocari viitoare la adresa securitatii statelor membre.