Polemica din jurul programului american de spionaj a ajuns vineri pana in Asia, cu un avertisment venit din China si convocarea de catre Indonezia a ambasadorului australian, care se presupune ca fi folosit de serviciile de informatii din SUA.

Ambasadorul australian in Indonezia, Greg Moriarty, a avut o scurta intalnire vineri dimineata cu un oficial al ministerului Afacerilor Externe de la Jakarta.

"A fost o intalnire buna", a declarat scurt presei dupa intalnire. Diplomatul a fost convocat dupa ce revista germana Der Spiegel si ziarul australian Sydney Morning Herald (SMH) au scris ca ambasadele australiene din Asia au fost folosite de catre serviciile de informatii americane pentru a face schimb de date, in special comunicatii prin internet.

Acest sistem face parte dintr-o vasta retea internationala de spionaj descoperita de Edward Snowden, fost consultant la Agentia Nationala de Securitate din SUA (NSA ) si care a starnit polemici aprinse intre Europa si Statele Unite .

Indonezia a reactionat dur: "Suntem evident foarte ingrijorati si acest lucru este ceva ce nu putem accepta", a declarat ministrul indonezian al Afacerilor Externe Marty Natalegawa.

Potrivit SMH si Der Spiegel, 90 de misiuni diplomatice americane au adapostit echipamente de interceptare a datelor, inclusiv cele din China, Malaezia, Indonezia si Thailanda.

Beijingul si-a exprimat "puternica ingrijorare".

" Cerem SUA clarificari si explicatii", a declarat Hua Chunying , un purtator de cuvant al Ministerului chinez al Afacerilor Externe.