Municipalitatea din New York a votat miercuri pentru ridicarea de la 18 la 21 de ani a varstei legale pentru cumpararea de tutun si tigari, devenind primul mare oras american ce ia o astfel de masura impotriva fumatului in randul tinerilor, transmite AFP.

Aceasta masura se va aplica de asemenea si tigarilor electronice.

"Va salva vieti", a subliniat presedinta Consiliului municipal, Christine Quinn.

"Peste 80% din adultii care fumeaza in New York au inceput inainte de varsta de 21 de ani", a explicat responsabilul departamentului pentru sanatate, Thomas Farley. Aceasta masura "va proteja adolescentii si ii va impiedica probabil pe multi dintre ei sa inceapa sa fumeze", a adaugat el.

New York are deja legi deosebit de stricte in privinta tutunului. Este interzis fumatul in baruri si restaurante, in parcuri, piete si chiar pe plajele din oras. Taxele pe tigari sunt de asemenea cele mai mari din Statele Unite, de 5,85 dolari pe pachet, ceea ce face ca pretul unui pachet de tigari sa fie de aproximativ 12 dolari.

Potrivit Primariei, in urma acestor decizii, in 10 ani, procentul fumatorilor in randul adultilor a scazut de la 21,5% in 2002 la 14,8% in 2011. Insa, procentul in randul tinerilor ramane neschimbat din 2007, la 8,5%.

Autoritatile spera astfel ca ridicarea varstei legale pentru cumpararea tigarilor si tutunului va reduce cu 55% fumatul in randul celor de 18-20 de ani.