Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a detronat pe omologul sau american Barack Obama in clasamentul celor mai puternici oameni din lume realizat in fiecare an de Forbes, scrie AFP.

Vladimir Putin si Barack Obama, in 2013Foto: Agerpres/AP

Presedintele Obama ocupa locul doi in acest clasament, urmat de presedintele partidului comunist chinez, Xi Jinping, si de papa Francisc, care intra in acest clasament pentru prima oara.

"Putin si-a consolidat controlul asupra Rusiei (...) si toti cei care au urmarit jocul de sah in jurul Siriei au avut imaginea clara a deplasarii puterii spre Putin pe scena internationala", isi justifica Forbes alegerea.

Prima femeie in acest clasament este cancelarul german Angela Merkel, care ocupa locul 5.

Puterea celor 72 de persoane - lideri politici, directori sau filantropi - care figureaza in aceasta lista anuala a fost stabilita pe baza a patru criterii: numarul de persoane asupra carora au putere, resursele financiare pe care le controleaza, intinderea influentei lor si modul in care isi exercita puterea pentru a schimba lumea.

In clasament se regasesc co-fondatorul Microsoft Bill Gates, locul sase, Ben Bernanke, cel care urmeaza sa paraseasca functia de sef al Federal Reserve (7), regele Abdallah al Arabiei Saudite (8) si presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi (9).

Christine Lagarde, directorul general al FMI, castiga trei locuri in raport cu 2012, urcand pe pozitia 35.

In clasament apare si Kim Jong-un, liderul Coreei de Nord (46).

Clasamentul complet poate fi consultat aici.