Pe fondul amplei miscari de contestare care zguduie vestul Frantei, premierul Jean-Marc Ayrault a anuntat marti amanarea intrarii in vigoare a unei taxe ecologice pentru camioanele grele, in contextul nivelului record de impopularitate atins de presedintele Hollande, scrie AFP.

"Am decis suspendarea aplicarii ecotaxei pentru a oferi timpul necesar unui dialog la nivel national si regional", a afirmat Ayrault, precizand insa ca "suspendarea nu este o desfiintare".

Aceasta "ecotaxa" aplicabila camioanelor de peste 3,5 tone si care ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 ianuarie a starnit furia bretonilor. In week-end au avut loc ciocniri violente cu fortele de ordine iar protestatarii intentionau sa manifeste din nou week-end-ul viitor.

Aceasta noua fiscalitate, prevazuta de precedenta majoritate de dreapta, trebuie "corectata", a spus primul ministru, adaugand ca, pentru a ajunge la asta, "nu exista decat un mijloc, dialogul".

Inarmati cu tractoare, camioane si remorci pline cu oua, paie si conopida, manifestatii au arborat week-end-ul trecut bonete rosii, simbolul unei revolutii antifiscale din Bretania secolului al XVII-lea.

In cautatea unei iesiri onorabile, executivul a ales sa faca un pas inapoi, pentru a calma furia opozantilor.

Decizia guvernamentala ar putea afecta insa din nou credibilitatea dar si coeziunea puterii, care are doi ministri ecologisti. Mai multe dispute au tensionat in trecut relatiile dintre socialisti si ecologisti, fara insa ca acestia din urma sa puna in discutie participarea la guvernare.

Luni, ministrul Agriculturii, Stephane Le Foll, afirmase ca anularea ecotaxei va obliga statul sa despagubeasca societatile insarcinate cu perceperea acestei taxe, prin intermediul statiilor de taxare, despagubiri care s-ar ridica la 800 milioane euro. Suspendarea taxei in 214 va priva statul de venituri de un miliard de euro.

Ecotaxa a mai fost amanata in doua randuri. Ea trebuia sa se aplice initial din 20 iulie 2013, dar a fost reportata pentru 1 octombrie si apoi pentru ianuarie 2014.

Criza vine dupa scandalul Leonarda, prenumele adolecentei roma expulzata impreuna cu familia in Kosovo. Acest scandal a scos in strada in urma cu zece zile mii de liceeni, afectand si mai mult imaginea puterii socialiste, aflate la un nivel minim in sondaje.

Trei sferturi dintre francezi au o opinie negativa despre presedinte si despre prim ministru, potrivit sondajelor, care subliniaza ca niciodata un sef de stat nu a fost atat de impopular.

"Hollande in capcana ecotaxei camioanelor grele", rezuma marti ziarul economic Les Echos, evocand "imposibila alternativa a executivului", prins intre necesitatea aplanarii conflictului social si nevoia afirmarii autoritatii.

De la preluarea puterii, in 2012, presedintele s-a razgandit de sapte ori in materie de fiscalitate, dupa cum a numarat ziarul.

Ultima razgandire data de duminica: guvernul a renuntat la mai multe masuri care vizau investitorii.

Puterea mai are in fata un alt scandal mocnit: dorinta guvernului socialist de a impune o taxa de 75% pe veniturile foarte mari si care mobilizeaza acum cluburile si jucatorii de fotbal.

Astfel, cluburile profesioniste de fotbal din Liga 1 si 1 au decis in unanimitate sa intre in greva in week-end-ul din 29 noiembrie (pana in 2 decembrie) pentru a protesta impotriva acestui proiect, fata de care Francois Hollande a exclus pana in prezent orice derogare.