China a prezentat imagini ale flotei sale secrete de submarine nucleare, presa de stat justificind marti aceasta demonstratie de forta prin diferendurile maritime dintre Beijing si mai multi dintre vecinii sai, scrie AFP.

Mai multe cotidiene oficiale si-au dedicat marti prima pagina prezentarii flotei de submarine, in timp ce televiziunea nationala a consacrat o buna parte din jurnalele sale, in ultimele doua zile, acestor manevre navale.

Pe langa economie, "puterea Chinei se traduce prin detinerea unui arsenal nuclear de lovire secunda credibil. Ceea ce anumite tari nu iau serios in consideratie atunci cand isi elaboreaza politicile fata de China", scrie Global Times, intr-un editorial.

In fata "atitudinii dezinvolte" a acestor tari, "China trebuie sa arate clar ca singura cale consta in a nu sfida interesele fundamentale chineze", a adaugat cotidianul oficial, reputat pentru tonul sau nationalist.

"Dezvoltarea unei forte de submarine nucleare constituie un aspect al acestei strategii", adauga editorialul.

Aceasta insistenta recenta asupra flotei de submarine intervine in conditiile in care Beijingul are o disputa aprinsa cu Tokyo in ceea ce priveste arhipelagul Senkaku, administrat de Japonia dar revendicat de China sub numele Diaoyu.

China are dispute cu mai multe tari din Asia de Sud-Est, printre care si Filipine, legate de mai multe grupuri de insule situate in zone maritime strategice si potential bogate in resurse.

Statele Unite, la randul lor, au afisat o reechilibrare a politicii externe in beneficiul zonei Asia-Pacific si si-au sporit prezenta militara in regiune.

Recentele articole din presa pun accentul pe submarinele chineze de clasa Xia, mai degraba decat pe cele din clasa Jin - introduse mai recent.

Primul submarin chinez cu propulsie nucleara, pus in functiune in anii 1970, si-a incetat recent activitatea dupa 40 de ani de serviciu.

La finele lui iulie, presedintele Xi Jinping a facut apel la mobilizare pentru ca tara sa sa devina o mare putere maritima.

Beijingul anunta, la inceputul lui august, ca cinci dintre vasele sale de razboi au reusit un tur complet al Japoniei, pentru prima oara, iar expertii militari speculeaza asupra posibilei constructii a unui al doilea portavion chinez.