Premierul britanic David Cameron a avertizat, luni, ca guvernul sau ar putea lua masuri pentru a opri ziarele sa mai publice informatii furnizate de fostul consultant NSA Edward Snowden in cazul in care presa nu va da dovada de mai multa "responsabilitate" la acest capitol, relateaza Agerpres citand Reuters.

"Daca ziarele nu vor demonstra o anumita responsabilitate sociala, atunci va fi foarte greu pentru guvern sa ramana pasiv si sa nu reactioneze", a afirmat Cameron in fata parlamentului britanic, acuzand publicatia The Guardian ca a continuat difuzarea unor informatii daunatoare desi anterior s-a angajat ca va distruge unele documente sensibile.

Premierul britanic a acuzat vineri presa ca, prin publicarea informatiilor furnizate de Snowden, ajuta inamicii Marii Britanii sa ocoleasca supravegherea serviciilor secrete si astfel securitatea tarii este tot mai greu de asigurat.

Relatarile despre interceptarile efectuate de Centrul de ascultari si decodificare al serviciilor secrete britanice (GCHQ) si despre cooperarea acestui serviciu cu Agentia Nationala de Securitate a SUA (NSA) au fost stanjenitoare pentru guvernul de la Londra, iar unii parlamentari conservatori din partidul lui Cameron considera ca acestea sunt de natura sa afecteze siguranta nationala.

Desi a lasat clar sa se inteleaga faptul ca rabdarea sa in aceasta chestiune este pe terminate, Cameron le-a precizat parlamentarilor ca optiunea sa nu este sa actioneze cu o mana de fier impotriva ziarelor care publica genul de informatii incriminate, ci sa le determine sa-si schimbe comportamentul. "Nu vreau sa ajung sa folosesc dispozitii legale sau interdictii de publicare sau alte masuri drastice. Cred ca este mult mai bine sa facem apel la simtul de responsabilitate sociala al ziarelor", apreciaza premierul britanic.