In jur de 300 de prostituate, dintre care cele mai multe purtau masti albe sau rosii, au manifestat sambata la Paris impotriva unui proiect de lege al Partidului Socialist (la putere) ce vizeaza penalizarea clientilor, potrivit AFP.

Protest al prostituatelor in ParisFoto: Captura Youtube.com

Lucratorii in domeniul sexual au afisat pancarte cu mesaje precum "Penalizarea clientilor = uciderea curvelor" (in orig. "Clients pénalisés = putes assassinées"), "Curve fara clienti cauta post in guvern!" (in orig. "Putes sans clients cherchent poste au gouvernement!") si scandand "Suntem curve, suntem mandre, PS este razboi" (in orig. "On est putes, on est fières, le PS c'est la guerre").

Manifestantii au plecat din zona Place de Clinchy, in nordul capitalei franceze, marsaluind pana in centrul orasului.

Alte lozinci si pancarte afisate au vizat-o pe Najat Vallaud - Belkacem, ministrul pentru Drepturile Femeii, care s-a declarat in favoarea sanctionarii clientilor.

"Aceasta lege va marginaliza anumite populatii, persoanele transgender, oameni care aleg acest lucru, care nu sunt victime ale traficului de fiinte umane, dar care vor deveni victime ale acestei legi", a declarat pentru AFP Giovanna Rionco, de la uniunea persoanelor transgender Acceptess.

"Sa doresti eliminarea prostitutie, este sa doresti eliminarea curvelor (in orig. les putes). Incriminarea clientilor este o masura nociva" care "le va pune in pericol sanatate, siguranta si viata", se arata intr-o brosura distribuita de catre STRASS (Sindicatul lucratorilor in domeniul sexual).

Grupul socialist din cadrul Adunarii legislative franceze a depus pe 14 octombrie un proiect de lege prin care se impune sanctionarea prin amenda a celor care apeleaza la serviciile prostituatelor. Initiativa legislativa urmeaza sa fie dezbatuta la finalul lunii noiembrie.

Textul propunerii prevede o amenda de 1.500 de euro pentru cei care apeleaza la prostituate, sanctiunea dublandu-se in caz de recidiva.

Potrivit unei petitii semnate de sute de organizatii, printre care si unele internationale - ACT UP (AIDS Coalition to Unleash Power) si Doctors of the World -, sanctionarea clientilor "va exacerba lipsa de securitate si clandestinitatea" prostituatelor.