Studentii de la Universitatea din Sofia s-au alaturat sambata miscarii de protest declansata in mijlocul lunii iunie la adresa premierului de centru-stanga, Plamen Oresarski, ocupand cladirea principala a institutiei de invatamant superior, cea mai mare universitate din Bulgaria, transmite AFP.

Circa 70 de studenti au petrecut noaptea in sediul universitatii, blocand intrarile si afisand pancarte pe care scria "Ocupatie". Protestatarii cer demisia guvernului tehnocratul Oresarski.

"Suntem pregatiti sa mentinem blocada pana cand ne vor fi satisfacute revendicarile", a explicat Borislav Rangelov, unul dintre liderii miscarii studentesti, pentru postul bulgar de televiziune BNT.

Drept consecinta, rectoratul Universitatii din Sofia a decis anularea cursurilor programate luni.

Conducerea Universitatii "intelege actiunea studentilor, o reactie la absenta principiilor morale in viata politica si la absenta interesului pentru viitorul tinerilor", a declarat rectorul Universitatii, Ivan Ilcev, intr-un comunicat de presa. Rectorul a lansat totodata un apel cerandu-le studentilor sa renunte la blocada.

Investit in functie pe 29 mai, guvernul lui Plamen Oresarski este supus presiunilor strazii de pe data de 14 iunie, cand a inceput o serie de manifestatii zilnice prin care se i se cere demisia.

La sfarsitul lunii iunie si inceput lunii iulie, miscarea a adunat intre 10.000 si 20.000 de manifestanti, numarul lor scazand pe perioada verii. La ora actuala, protestele aduna peste 100 de persoane in fiecare seara.

Miscari studentesti majore au jucat un rol important in manifestatiile de strada care au dus la caderea a doua guverne bulgare, in 1990 si 1997.