Interceptarea telefonului mobil al cancelarului german Angela Merkel, de catre serviciile secrete americane, ar fi fost efectuata de la ambasada Statelor Unite la Berlin, scrie cotidianul ​​Süddeutsche Zeitung in editia de vineri, potrivit AFP.

Angela MerkelFoto: AGERPRES

"Interceptarile ar fi fost facute de un centru de interceptare botezat Special Collection Service (SCS)", aflat sub responsabilitatea comuna a NSA si CIA si care ar opera "in ambasade si consulate americane din intreaga lume, cel mai adesea in secret", scrie cotidianul german.

​​Süddeutsche Zeitung a obtinut aceste informatiile din documentele furnizate de fostul consultant al serviciului de informatii american NSA, Edward Snowden, aflat la originea unei serii de dezvaluiri privind activitatile de spionaj ale Statele Unite in lume.

Documentele pe care Snowden le-a furnizat saptamanalului Der Spiegel, care au fost prezentate Guvernului german la sfarsitul saptamanii, nu permit totusi datarea momentului in care a fost ascultat telefonul mobil al cancelarului Merkel, arata ​​Süddeutsche Zeitung.

Suspiciunile privind o posibila spionare a Angelei Merkel de catre Statele Unite, facute publice de catre cancelaria de la Berlin, au provocat o unda de soc in Germania, tara marcata de doua dictaturi - national-socialism si apoi comunism in fosta Germanie de Est - care au sistematizat spionarea cetatenilor.

Cancelarul Merkel a declarat joi de la Bruxelles, unde asista la un summit european, ca a cerut explicatii presedintelui Barack Obama cu privire la aceste dezvaluiri, avertizand asupra unei "lovituri serioase aduse increderii" dintre cei doi aliati, in cazul in care aceste practici se vor dovedi reale.

La randul sau, ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a cerut joi sa se faca lumina "complet si onest" in privinta acestor acuzatii, dupa ce l-a convocat pe ambasadorul american.