Telefonul mobil al Angelei Merkel ar putea fi spionat de serviciile secrete americane, motiv pentru cancelarul l-a sunat pe presedintele Barack Obama pentru a discuta aceasta chestiune, afirma miercuri cancelaria, intr-un comunicat citat de AFP.

Barack Obama si Angela MerkelFoto: Agerpres/AP

"Guvernul federal a obtinut informatii care afirma ca telefonul mobil al cancelarului ar putea fi supravegheat de serviciile americane", se arata in acest comunicat, in care se adauga ca Angela Merkel i-a "telefonat astazi presedintelui Obama".

"Ea a precizat ca, in cazul in care se confirma existenta unor astfel de practici, le respinge categoric si le considera drept total inacceptabile" se mai arata in comunicatul Cancelariei.

"Intre prieteni apropiati si tari partenere precum sunt Republica Federala Germania si Statele Unite ale Americii de zeci de ani, o astfel de supraveghere a unui sef de guvern nu poate exista. Aceasta ar fi o lovitura serioasa data increderii" reciproce intre cele doua tari, continua Cancelaria germana adaugand "astfel de practici ar trebui sa fie oprite imediat".

Presedintele Obama i-a oferit asigurari cancelarului Angela Merkel ca Statele Unite nu ii supravegheaza comunicatiile, a informat miercuri Casa Alba, reactionand la comunicatul cancelariei germane.

Purtatorul de cuvant al presedintiei americane, Jay Carney, a precizat ca Obama si Merkel au comunicat telefonic miercuri si ca, in timpul conversatiei "presedintele l-a asigurat pe cancela ca SUA nu supravegheaza si nu va supraveghea comunicatiile cancelarului".

Vom reveni cu amanunte