Parlamentul bulgar a prelungit marti, cu sase ani, pana in 2020, interdictia impusa strainilor de a cumpara terenuri in Bulgaria, un proiect simbolic al partidului ultranationalist Ataka care ar putea atrage sanctiuni din partea Uniunii Europene, scrie Mediafax citand AFP.

Dintre cei 221 de parlamentari prezenti in sala, 171 au votat in favoarea textului - 23 de deputati Ataka, 89 de membri GERB si 59 de deputati socialisti.

In contextul aderarii la Uniunea Europeana, Bulgaria a modificat Constitutia, permitand achizitionarea de terenuri de catre straini. Moratoriul privind achizitia de terenuri urma sa expire pe 1 ianuarie 2014, astfel ca Ataka a introdus un amendament. Conform textului adoptat in Parlament, moratoriul va fi prelungit pana pe 1 ianuarie 2020.

"Bulgaria va avea grave probleme cu imaginea sa europeana. Bulgaria moderna nu trebuie sa isi axeze politicile pe populism", a reactionat presedintele socialist al Parlamentului de la Sofia, Mihail Mikov.

Un purtator de cuvant al Comisiei Europene, Chantal Hughes, a declarat ca prelungirea interdictiei nu este posibila.

Partidul minoritatii turce, MDL, care sustine alaturi de socialisti Guvernul condus de tehnocratul Plamen Oresarski, a declarat ca va sesiza Curtea Constitutionala in legatura cu aceasta masura legislativa.

Meglena Kuneva, coordonatoarea negocierilor pentru aderarea Bulgariei la UE, a avertizat ca Sofia risca sanctiuni europene, amintind ca Bruxellesul a refuzat initiativa Romaniei de amanare a achizitionarii terenurilor de catre straini.