Brunei, un mic sultanat situat pe insula Borneo, a aprobat marti introducerea Shariei, legea islamica ce prevede lapidarea in caz de adulter, amputarea membrelor pentru furt sau flagelarea pentru consumul de alcool, scrie AFP.

Sultanul Hassanal Bolkiah, unul dintre oamenii cei mai bogati din lume, a anuntat, intr-un discurs oficial, promulgarea noului cod penal, care va intra progresiv in vigoare in urmatoarele sase luni.

Noua legislatie prevede amputarea membrelor pentru hoti, biciuirea pentru consumul de alcool si avort si lapidarea in caz de adulter.

"Cu intrarea in vigoare a acestei legislatii, ne indeplinim datoria fata de Allah", a declarat sultanul.

Brunei, minusculul stat situat pe coasta de nord a insulei Borneo, este unul dintre cele mai bogate din lume, gratie resurselor notabile de hidrocarburi, dar trebuie notat ca estimarile arata ca acestea se vor epuiza in urmatoarele doua decenii, dupa cum noteaza Reuters.

Cei aproximativ 400.000 de locuitori ai insulei sunt musulmani in proportie de doua treimi, cu o puternica prezenta budista (13%) si crestina (10%).

Islamul este religia oficiala iar practica este mai conservatoare decat in Malaezia sau Indonezia, tarile musulmane vecine.

Astfel, consumul de alcool este interzis iar cultul altor religii este reglementat sever.

Legea islamica nu se va aplica decat musulmanilor, dar ramane de vazut in ce masura. Bruneiul are deja doua sisteme judiciare: unul civil si altul islamic. Domeniul de competenta al celui din urma este in prezent limitat la litigii minore precum diferende matrimoniale.

Sultanul Hassanal Bolkiah incearca din 1996 sa aplice Sharia.