Ministrul socialist de Interne, Manuel Valls, personajul politic preferat al francezilor, se afla miercuri in centrul criticilor venite din propria sa tabara, care il acuza ca ruineaza "valorile" stangii, dupa ce o adolescenta roma a fost luata de politie din autobuzul scolii si a fost expulzata in Kosovo, scrie AFP.

Acest nou scandal fragilizeaza, daca nu pe ministru, cel putin coeziunea guvernamentala, in momentul in care presedintele Francois Hollande a atins deja un record istoric de nepopularitate in sondaje, cu mai putin de un sfert dintre opinii favorabile.

Afisand un "blair-ism" a la francaise care este rau vazut in randurile Partidului Socialist, Manuel Valls, 51 de ani, a socat deja in septembrie cand a pus la indoiala capacitatea si dorinta de integrare a celor 20.000 de romi care traiesc in Franta. El a fost atunci acuzat ca a tradat ideea, draga stangii franceze, potrivit careia oricine poate deveni francez, indiferent de originea sau religia sa.

Francois Hollande, atent sa raspunda asteptarilor unei societati franceze care simpatizeaza din ce in ce mai mult cu tezele extremei drepte, si-a sustinut ministrul si discursul sau ferm. Presedintele nu s-a pronuntat insa asupra acestui nou scandal in centrul caruia se afla "primul politist al Frantei".

Polemica a izbucnit dupa ce o asociatie care protesteaza impotriva expulzarii copiilor care merg la scoala, Reseau education sans frontieres (RESF), a anuntat arestarea, in 9 octombrie, a lui Leonarda, o fata roma originara din Kosovo, in varsta de 15 ani. Potrivit RESF, adolescenta, care facea obiectul, alaturi de parintii sai si cei cinci frati si surori, al unui ordin de a parasi teritoriul, a fost arestata in estul Frantei de politie cand se afla alaturi de colegi intr-un autobuz scolar.

Potrivit unei profesoare care se afla in aceasta masina, citata de RESF, primarul din Levier, unde traia familia lui Leonarda, le-a cerut profesorilor sa opreasca autobuzul. "I-am spus ca nu poate sa imi ceara un astfel de lucru deoarece gasesc asta complet inuman", a povestit aceasta profesoara.

Autocarul s-a oprit in cele din urma intr-o parcare, unde politistii au venit pentru a o lua pe tanara.

Polemica a luat avant in conditiile in care ilustreaza dificultatile stangii, pentru care valorile de primire si umanism in privinta emigrantilor sunt afectate de guvernare si de dificultatile de a accepta refugiatii, persoanele fara acte si alti straini intr-o perioada de criza si de somaj ridicat.

Manuel Valls s-a aparat subliniind ca aplica "cu fermitate deciziile de scoatere din tara veghind in acelasi timp scrupulos la respectarea drepturilor strainilor care fac obiectul unui astfel de ordin".

Dar miercuri, cand criticile se multiplicau in tabara sa, a anuntat deschiderea unei anchete administrative.

Presedintele Adunarii Nationale, Claude Bartolone, s-a declarat indignat. Primul ministru care a reactionat a fost cel al Educatiei, Vincent Peillon, care a cerut "sanctuarizarea scolii" pentru ca "astfel de situatii sa nu se repete".

Seful Partidului Socialist, Harlem Desir, alaturi de ecologisti si membri ai coalitiei guvernamentale au cerut reintoarcerea tinerei la scoala.

Partidul Stangii condus de Jean-Luc Melenchon a cerut demisia lui Manuel Valls, in timp ce extrema drepata a denuintat un "spectacol" dorit de ministru.

Din Kosovo, Leonarda a afirmat ca doreste sa revina in Franta pentru a invata si "a avea un viitor". Tanara a descris lacrimile, "durerea de a abandona prietenii, scoala, intreaga lume". "Mi-a fost rusine si pentru ca a venit politia, colegii ma intrebau 'ce ai facut, ai furat?'", a spus ea, pentru postul de radio France inter.

In Kosovo, "dormim pe poduri, nici macar nu am dreptul sa merg la scoala", a sustinut ea.