Intalnirea prevazuta pentru luni dupa-amiaza intre presedintele Barack Obama si liderii din Congres privind un compromis bugetar a fost "amanata", a transmis Casa Alba, fara a oferi o noua data, scrie Mediafax.

Insa presedintia americana a lasat sa se inteleaga ca amanarea acestei reuniuni prevazuta initial pentru ora locala 15:00 (22:00, ora Romaniei) nu constituie un semn negativ, subliniind ca a luat aceasta decizie "pentru a permite liderilor Senatului sa continue sa realizeze progrese importante catre o solutie in vederea ridicarii plafonului datoriei si redeschiderii administratiei".

Chiar inainte de acest anunt, liderul majoritatii democrate din Senat, Harry Reid, si liderul minoritatii republicane, Mitch McConnell, si-au declarat optimismul fata de posibilitatea de a ajunge la o solutie in ceea ce priveste criza politica care paralizeaza Washingtonul de doua saptamani.

"Sunt foarte optimist ca vom ajunge la un acord rezonabil in cursul saptamanii pentru a pune capat paralizarii statului, a plati facturile tarii si a porni negocierile pe termen lung pentru a plasa tara noastra pe un soclu bugetar solid", a asigurat Reid la inceputul sedintei din Senat.

McConnell a evocat anterior "schimburi foarte constructive (cu Reid) privind directia de urmat". Si el si-a declarat "optimismul asupra faptului ca vom ajunge la un rezultat care va fi acceptabil pentru cele doua partide".

Alesii incearca sa rezolve doua probleme in acelasi timp: ridicarea plafonului datoriei si adoptarea unei legi a finantelor pentru a redeschide agentiile federale partial inchise de la 1 octombrie, din cauza disputelor bugetare.