Fostul premier italian Silvio Berlusconi a cerut oficial vineri sa-si ispaseasca pedeapsa prin munca in folosul comunitatii, au anuntat avocatii sai, citati de agentia Ansa, preluata de AFP.

Condamnat definitiv in 1 august pentru frauda fiscala in procesul Mediaset la patru ani de inchisoare - redusi ulterior la trei, pentru o amnistie - Il Cavaliere nu poate fi inchis, din cauza varstei sale, de 77 de ani.

Acesta avea dreptul sa aleaga intre arestul la domiciliul si munca in folosul comunitatii. Procedura ar putea dura insa mai multe luni, astfel incat este posibila punerea sa in practica in primavara lui 2014.

Acum, tribunalul de supraveghere din Milano trebuie sa anunte daca accepta sau nu alegerea fostului premier. In cazul unui raspuns pozitiv, tribunalul din Roma, unde magnatul presei a decis sa-si mute resedinta oficiala, va trebuie sa "determine concret locul unde va putea fi efectuata aceasta munca", a explicat pentru AFP o sursa apropiata apararii lui Berlusconi.

Fostul prim ministru, care a sustinut tot timpul ca pedeapsa nu este motivata, acuzand inclusiv un proces politic, a declarat in septembrie ca "nu va accepta munca in folosul comunitatii, ca un criminal care trebuie reeducat".

Dar aceasta solutie i-ar oferi mai multa libertate de miscare decat arestul la domiciliu, noteaza AFP.