Scott Carpenter, astronautul care, in 1962, a devenit al doilea american care a ajuns pe orbita Terrei, in momentul in care sovieticii si americanii luptau pentru cucerirea spatiului, a murit joi, la varsta de 88 de ani, informeaza Mediafax citand AFP.

Carpenter a murit intr-un spital din Denver, Colorado (vest), in urma unui accident cerebral.

Ales, in 1959, printre primii astronauti ai NASA, Carpenter a realizat primul sau zbor in spatiu pe 24 mai 1962. El a devenit atunci al saselea om din lume care a ajuns in spatiu. In timpul acestei misiuni - Mercury-Atlas 7 -, Carpenter a inconjurat Pamantul de trei ori, a realizat niste experimente si a consumat pentru prima data mancare solida, respectiv cateva patratele de ciocolata, smochine si curmale, amestecate cu cereale cu continut proteic mare.

Dupa decesul acestuia, John Glenn, in varsta de 92 de ani, ramane singurul membru supravietuitor al primului program spatial american Mercury.

Scott Carpenter a fost pilotul de rezerva al lui John Glenn, atunci cand acesta a efectuat primul zbor american pe orbita Terrei, pe 20 februarie 1962, o performanta reusita pentru prima data de astronautul sovietic Iuri Gagarin, in aprilie 1961.

In mai 1962, Scott Glenn a devenit al doilea astronaut american care a efectat un astfel de zbor, care a fost, de altfel, si singurul pe care l-a realizat si a durat 4 ore si 54 de minute.

Dupa misiunea Atlas 7, Carpenter a devenit adjunctul directorului Manned Spacecraft Center - in prezent Centrul Spatial Johnson din Houston - si a contribuit la conceperea modulului lunar Apollo, dar si la imbunatatirea programelor de antrenare subacvatica, parte a antrenamentelor pe care le fac astronautii in vederea misiunilor spatiale.