Presedintele american Barack Obama este "fericit" de o aparenta acceptare a propunerillor republicanilor privind ridicarea plafonului datoriei de stat pentru cateva saptamani, insa ar fi preferat o solutie pe termen lung, a afirmat joi purtatorul sau de cuvant, Jay Carney, citeaza Mediafax.

Carney a explicat ca presedintele american isi mentine pozitia fata de propunerile republicanilor, asteptati joi dupa-amiaza la Casa Alba, si doreste, de asemenea, gasirea unei solutii in cazul paraliziei partiale a statului federal. Republicanii din Camera Reprezentantilor ofera presedintelui Barack Obama propunerea de majorare temporara a plafonului datoriilor, care sa permita inceperea negocierilor pentru buget, a declarat joi presedintele institutiei, John Boehner, dupa o intalnire cu partenerii de partid.

Masura, de crestere a nivelului datoriilor pe o perioada de sase saptamani, propusa cu buna-credinta, ar da timp pentru negocierea bugetului, a spus Boehner, relateaza MarketWatch. Liderul republican si-a exprimat speranta ca Obama va vedea propunerea ca pe o incercare de intalnire la jumatatea drumului.

Propunerea republicanilor nu va duce la deblocarea activitatilor institutiilor guvernamentale, care sunt oprite partial de zece zile, din cauza ca politicienii nu au reusit sa ajunga la un acord asupra bugetului anului fiscal 2014, inceput la 1 octombrie.

"Este timpul sa inceapa negocierile", a spus Boehner, republican din Ohio.