Partidul dreptei radicale Frontul National din Franta se afla pentru prima oara pe primul loc in preferintele alegatorilor, in scrutinul pentru alegerile europene, potrivit unui sondaj de opinie realizat de institutul Ifop pentru "Le Nouvel Observateur".

Marine Le PenFoto: Agerpres

Astfel, partidul de extrema dreapta este creditat cu 24% din voturi, cu doua puncte peste opozitia de dreapta UMP si cinci peste Partidul Socialist, aflat la putere.

"Acest sondaj, desigur, nu este o previziune. El fixeaza insa raportul de forta la linia de start. Dar, evident, descrie o noua realitate in viata politica franceza", noteaza Le Nouvel Observateur, care adauga ca locul Frontului National nu mai este la marginea vietii politice, ci in centrul jocului.

Cotidianul francez noteaza ca FN se afla pe un trend ascendent, in conditiile in care, in ultimele patru luni este singurul partid care a castigat intr-adevar in (+ 3 puncte).

Socialistii pierd doua puncte in patru luni si ajung la 19%.

Ecologistii se afla intr-un impas electoral, cu doar 6%, in conditiile in care la alegerile europene din 2009 trecusera de 15%.

Frontul de Stanga, care reuneste comunistii si adeptii lui Jean-Luc Melenchon, nu reuseste sa profite in urma atacurilor virulente lansate la adresa presedintelui si a guvernului sau. In ciuda crizei si a derutei alegatorilor de stanga, nu castiga decat un punct in patru luni.

Avansul Frontului National este realizat pe baza a trei categorii de alegatori: persoanele in varsta, unde partidul lui Marine Le Pen obtinea pana in prezent scoruri inferioare mediei nationale; muncitorii, unde era deja foarte puternic si unde ajunge acum sa aiba un votant din doi; sustinatorii lui Francois Hollande la prezidentiale, care nu votau decat in proportie de 3% cu FN in mai, fata de 11% in prezent.

Sondajul Ifop arata ca implozia stangii lasa si mai mult spatiu de progres pentru formatiunea radicala de dreapta.

Reasezarea esichierului politic

Blocul de stanga (PS + eoclogistii + Melenchon + NPA) nu aduna acum decat 37% dintre alegatori. Blocul de dreapta (UMP + UDI-Modem + Dupont-Aignan) nu sta nici el mai bine, cu putin peste o treime din voturi. Partidul lui le Pen, cu 24%, este pe punctul de a impune o rearanjare a esichierului politic, noteaza cotidianul francez, care adauga ca, dintre cele trei blocuri, este cu siguranta cel mai slab, dar si cel mai compact si singurul care se bucura de o dinamica pozitiva.

In barometrul TNS Sofres/"Figaro-Magazine" din octombrie, Marine Le Pen se afla pe locul trei, la acelasi nivel ca Alain Juppe, Francois Fillon si Christine Lagarde. Un sondaj LH2/ Nouvelobs.com publicat in aceasta saptamana arata ca un sfert dintre alegatori doresc sa voteze cu FN la alegerile municipale.