Presedintele american Barack Obama a declarat sambata ca datele serviciilor speciale americane arata ca Iranul va fi capabil sa obtina arma nucleara ''peste un an sau mai mult'', o evaluare care vine in contradictie cu cea Israelului, care considera ca Teheranul va dispune in curand de bomba nucleara, transmite AP, potrivit Agerpres.

"Dupa aprecierile noastre, este vorba de un an sau mai mult, de fapt estimarile noastre sunt mai conservatoare decat estimarile serviciilor israeliene", a afirmat Obama.

In acelasi timp, liderul de la Casa Alba a afirmat ca comunitatea internationala ar trebui sa verifice seriozitatea intentiilor presedintelui iranian Hassan Rohani de a rezolva dosarul nuclear pe cale diplomatica.

Declaratiile presedintelui Obama intervin dupa ce, saptamana trecuta, a discutat la telefon cu presedintele iranian, in timp ce acesta se indrepta spre aeroport dupa ce participase la Adunarea Generala a ONU de la New York, un contact fara precedent intre cele doua tari dupa revolutia islamica din Iran in 1979.

In cursul convorbirii, liderul de la Casa Alba i-a facut cunoscut presedintelui Rohani ca doreste o solutionare "globala" cu Teheranul, noua conducere iraniana demarand o serie de contacte cu puterile occidentale pentru a discuta despre programul sau nuclear.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu declara insa marti ca presedintele Iranului, Hassan Rohani, este 'un lup in blana de oaie', iar cuvintele sale in favoarea dialogului in dosarul nuclear iranian sunt contrazise de faptele tarii sale. Netanyahu aprecia de asemenea ca singura cale de a opri in mod pasnic Iranul sa dezvolte arma nucleara este sa se combine sanctiunile dure cu o amenintare militara credibila, subliniind totodata ca Israelul este gata sa se apere singur.

"Israelul nu va lasa Iranul sa produca arme nucleare. Daca Israelul este obligat sa actioneze singur, va actiona singur", declara Netanyahu, citat de AFP, afirmand ca Teheranul nu a trecut linia rosie, dar este gata sa 'accelereze', atunci cand o va dori pentru a fabrica arma nucleara. In opinia sa, Iranul ar fi la fel de periculos ca "cincizeci de Corei de Nord".