O schimbare la 180 de grade efectuata de Silvio Berlusconi, initial decis sa demita guvernul lui Enrico Letta, a permis cabinetului sa supravietuiasca, in urma unui vot de incredere la Senat, scrie AFP.

O motiune de sustinere a executivului a fost adoptata cu o majoritate zdrobitoare de 235 voturi (majoritatea absoluta era de 153) si doar 70 de voturi.

Ultimul care a vorbit inaintea votului, Il Cavaliere, in varsta de 77 de ani, a anuntat, cu o mina sumbra, ca se raliaza in extremis taberei celor care spun "Da pentru Letta", dupa ce sambata le-a ordonat celor cinci ministri ai sai de centru-dreapta sa demisioneze din guvern.

"Am decis, nu fara dezbateri interne, sa acordam votul de incredere", a declarat Berlusconi, adaugand ca a fost convins de promisiunile lui Letta de reducere a fiscalitatii si introducerea posibilitatii de a sanctiona magistratii care isi depasesc atributiile.

Scurta sa alocutiune a fost primita cu stupoare si tacere de tabara sa, in timp ce Letta i-a strans mana, in semn de multumire.

Bursa din Milano a crescut imediat dupa anuntul lui (+1,4%) inainte de a reveni la o evolutie mai moderata (+0,5% in jurul orei 13,30 GMT). Si piata obligatiunilor evolua usor mai destins (4,34%).

In cursul diminetii au avut loc numeroase negocieri, dupa un discurs foarte ferm al premierului Letta care a vorbit despre un "risc fatal" pentru Italia in cazul in care guvernul este demis.

Anturajul lui Berlusconi a povestit ca acesta si-a schimbat de mai multe ori opinia fata de acest vot.

"Il Cavaliere capituleaza, PDL in haos", titra la Stampa, care vorbea si despre "drama umana" a lui Berlusconi, vazut la senat tinandu-si capul intre maini.

Se pare insa ca ceea ce l-a impins la aceasta pirueta de ultim minut a fost cresterea frondei in partidul sau (PDL).

Miscarea de rebeliune s-a organizat in special in jurul vicepremierului Angelino Alfano, un avocat sicilian de 42 de ani, pe care Silvio Berlusconi l-a prezentat pana in prezent drept delfinul sau.

Alfano, numarul doi in PDL, a dat tonul afirmand ca doreste sa fie "berlusconian in alt fel".

Ulterior, si-a sfidat public mentorul, marti seara, cerand tuturor parlamentarilor PDL sa voteze in favoarea guvernului.

"Gestul nebunesc" facut sambata de Berlusconi a fost motivat de teama de a-si pierde la jumatatea lui octombrie fotoliul de senator si, deci, imunitatea parlamentara, dupa ce a fost condamnat definitiv la inchisoare pentru frauda fiscala.