Presedintele Barack Obama si-a acuzat marti adversarii republicani de "paralizare" a statului federal sub pretextul unei "cruciade ideologice", dupa prima zi de concediu fortat si fara plata pentru sute de mii de oficiali americani, scrie AFP.

"Aceasta blocare a statului federal de catre republicani nu a fost inevitabila, vreau ca toti americanii sa inteleaga de ce s-a ajuns aici", a declarat Obama in timpul unei interventii la Casa Alba.

Statul federal american a trimis in somaj tehnic, pentru prima oara in ultimii 17 ani, sute de mii de functionari, in lipsa unui acord asupra bugetului in Congres, o masura extrema care nu vizeaza insa sectoarele cheie precum securitatea.

In ciuda negocierilor intense si a unei seri de dute-vino intre Senat, cu majoritate democrata, si Camera Reprezentantilor, dominata de republicani, niciun proiect de lege a finantelor nu a putut fi adoptat la timp pentru inceputul exercitiului bugetar 2014, respectiv marti, ora 00,00 (04,00 GMT).

Un blocaj generat de "Obamacare"

Democratii si republicanii arunca vina de la unii la altii.

"Este o rusine ca acesti oameni, alesi pentru a reprezenta tara, sfarsesc prin a reprezenta Tea Party si anarhistii", a acuzat Harry Reid, seful majoritatii democrate din Senat.

"Senatul persista sa respinga oferta noastra", a declarat John Boehner, presedintele Camerei, in jurul orei 05,00 GMT. Republicanii au adoptat o motiune care vizeaza convocarea unei comisii bilaterale, dar Senatul ar urma sa o respinga.

O serie de analisti si politicieni spun ca opinia publica va arunca vina asupra republicanilor. Acestia "vor fi perceputi ca fiind cei care au blocat si provocat incetarea activitatilor statului federal", a declarat luni seara senatorul John McCain.

Motivul blocarii este "Obamacare", numele acordat reformei sistemului de sanatate promovate de Barack Obama. Republicanii cer ca orice acord bugetar sa revina, de o maniera sau alta, asupra acestei legi emblematice din primul mandat al lui Barack Obama, si care a fost votata in 2010. Incepand de marti, milioane de americani privati de o asigurare de sanatate se vor putea inscrie pe internet pentru a beneficia de o asigurare subventionata incepand cu ianuarie 2014.

Orice american va trebui sa fie asigurat incepand cu aceasta data, sub amenintarea unei penalitati fiscale simbolice (95 de dolari in 2014).

Aceasta obligatie, validata de Curtea Suprema, este asimilata cu un abuz de putere de catre republicani. Ei sustin ca legea nu este pregatita pentru a intra in vigoare, in conditiile in care guvernul a recunoscut ca sistemele informatice nu vor fi operationale inca din primele zile.

Efectele neadoptarii Bugetului:

Incetinirea cresterii economice.

  • Bloomberg vorbeste despre o reducere a cresterii in trimestrul al patrulea cu 1,4 procente. Estimarea este mult mai severa decat ceea ce s-a intamplat in 1996 (conflictul pe buget din Congres dintre Bill Clinton si republicani) la ultima cand economia a scazut cu 0,25 procente. Analistii citati de MarketWatch sustin insa ca impactul asupra cresterii economice va fi unul minim de doar 0,2%. La nivelul actual al dolarului, aceste costuri de administrare ar fi de aproape 2,1 miliarde de dolari.
  • Nu vor mai fi bani pentru plata obligatiunilor.
  • Banca centrala a SUA (Fed) si-ar putea regandi politica de sustinere a pietei bursiere dupa ce hotarase recent sa continue politica economica de cumparare de obligatiuni. Incertitudinea din piata se face deja simtita pe Wall Street.
  • Plafonul de indatorare. Se va pune problema unei noi majorari a plafonului de indatorare a SUA. Retinem negocierile interminabile dintre Barack Obama si republicani din 2011. "Atentia se indreapta spre impactul mai sever al mentinerii plafonului de indatorare", considera analisti ai Nomura Group.
  • Investitii majore ar putea fi stopate sau amanate.
  • Sectorul imobiliar va fi grav afectat prin scaderea numarului de imobile cumparate. Mai multe proiecte imobiliare majore vor fi stopate.
  • Activele imobiliare ale bancilor vor fi serios afectate.
  • Toate cele 368 de parcuri si muzee nationale se vor inchide, inclusiv marile muzee de arta si istorie si gradina zoologica din Washington, potrivit Mediafax.

Concedieri si amanari de plati

  • Se va recurge automat la o reducere a cheltuielilor publice insotite de concedieri din aparatul de stat. Jumatate dintre cei 800.000 de angajati civili ai Pentagonului, cel mai mare angajator public, ar intra in concediu fara plata. 95% dintre cei 16.000 de angajati ai Agentiei pentru Mediu (EPA), care se ocupa de reglementarile privind mediul si poluarea, vor fi trimisi acasa. Majoritatea agentiilor federale vor avea efectivele reduse, cu peste 80 la suta in unele cazuri.
  • Intarzieri in plata salariilor bugetarilor si a pensiilor.
  • Multi angajati vor fi trimisi in concediu fara plata.

Miza negocierilor: Reforma medicala propusa de Obama. Va fi afectata legea privind sistemul medical propusa de presedintele Barack Obama. Institutele nationale de sanatate (NIH), centrele de cercetare medicala vor inceta din nou sa accepte pacienti pentru tratamente experimentale.

  • Se vor produce blocaje serioase in activitatea agentilor federale.
  • Se va redeschide discutia despre majorarea impozitelor si taxelor, in special pentru persoanele cu venituri mari.