Marti, 17 septembrie 2013. Meciul Olympiakos-Paris Saint Germain, contand pentru Liga Campionilor. Dupa meci, undeva in zona metropolitana a Atenei - Attica, la Amfiali, oamenii incep sa se certe. In scurta vreme, cateva zeci incep sa-i fugareasca pe patru dintre ei. Dintr-o data, venind pe contrasens pe o strada cu sens unic, apare o masina. Unul dintre cei aflati in masina il prinde pe unul dintre cei patru si, dupa ce se bat, il injunghie de trei ori. Barbatul a murit dupa doar cateva minute, in bratele iubitei sale, asteptand sa vina salvarea.

Mult-asteptata luna septembrie

Grecia a intrat in luna septembrie imprastiata intr-o multitudine de piese:

  • Coalitia de guvernamant insista ca economia incepe sa prinda elan atingand un surplus bugetar si ca in 2014-2015 tara va iesi din griza, cu un PIB in crestere.
  • Principala grupare de opozitie, partidul de extrema stanga Syriza, invita oamenii la proteste masive, in incercarea de a forta o demisie a guvernului, invocand in acest sens declinul continuu al economiei elene, rata somajului care a depasit 27% si alte probleme.
  • Partidul neonazist "Zorii Aurii" (autoproclamat nationalist) isi dublase procentele in sondajele oficiale, de la 7% la 15%. Unele sondaje neoficiale sugerau ca este de asteptat ca in curand aceasta grupare sa depaseasca 20%, fiind principalul receptor al maniei publice fata de politicile guvernului. Membrii sai provocau aproape cotidian tot felul de lupte in interiorul si in afara Parlamentului, in timp ce zvonurile unor echipe paramilitare organizate, formate din acestia, nu au fost niciodata dezmintite clar.
  • Celelalte partide, cu o exceptie, presau de asemenea pentru alegeri generale, incercand sa forteze demisia guvernului.
  • Toate sondajele oficiale descriau o situatie in care Guvernul si Syriza ar avea un numar aproape egal de voturi, in caz ca ar fi avut loc alegeri, dar Zorii Aurii se apropia mult de acestea.

"Asteapta un eveniment imprevizibil, capabil sa schimbe jocul"

Fiind implicat in zeci de campanii politice in Grecia, de-a lungul anilor, am o retea de mii de prieteni/persoane cu care tin legatura. Incepand din iunie, pe langa faptul ca descriu in culori sumbre realitatea in care traiesc, cei mai multi dintre ei aveau un numitor comun: "Nu te uita ca e pace in jurul tau, asteapta un eveniment imprevizibil, capabil sa schimbe jocul".

Chiar si sustinatorii guvernului confirmau ca "vestile bune anuntate" nu erau atat de bune, avand in vedere ca pentru fiecare euro in surplus, statul nu platise 3 euro in contul obligatiilor sale catre companii si persoane private - este, totusi, evident progresul fata de perioada trecuta. Ei nu se mai temeau de stanga radicala, ci de Zorii Aurii, care aducea laolalta mii de oameni disperati care au sentimentul ca singura lor speranta tine de un statut cu totul nou pentru Grecia, in afara zonei euro etc..

Septembrie a inceput cu tentativele Syriza de a initia demonstratii si greve care sa paralizeze tara, dar acest lucru nu s-a intamplat. Au fost multi protestatari, e adevarat, dar curand valul s-a oprit. Intre timp, Comisia Europeana parea sa fie foarte preocupata de ascensiunea partidului neonazist, sugerand ca o solutie trebuie gasita urgent. Dar parea ca guvernului ii era foarte greu sa actioneze, mai ales ca o parte din politie si din sistemul judiciar era acuzata de colaborare cu acestia...

Apoi, Olympiakos a jucat impotriva Paris Saint Germain...

Un eveniment imprevizibil "diferit"

Desi foarte multa lume astepta sa se intample ceva care sa duca la caderea guvernului, in acea seara de marti viata a avut alte planuri. Un membru dovedit al partidului Zorii Aurii a ucis un rapper in varsta de 34 de ani - cunoscut membru al stangii radicale. Pavlos Fyssas a murit in primele ore ale zilei de 18 septembrie 2013, injunghiat de Giorgios Roupakias. Cand grecii au aflat ca membri ai Zorilor Aurii nu doar provoaca si bat oameni, ci si ucid alti greci, totul s-a schimbat definitiv. Mai ales dupa ce au vazut dovezi ca acest ucigas era in legatura cu membri de rang inalt ai partidului.

Acest eveniment imprevizibil "diferit" a schimbat regulile jocului. Deodata, guvernul, prin ministrul Protectiei Cetatenilor - responsabil cu politia, Niks Dendias, a accelerat procesul si a folosit toate caile legale pentru a rezolva problema. El a anuntat ca a transmis Justitiei dovezi legate de 32 (!) cazuri penale diferite, incercand sa dovedeasca faptul ca Zorii Aurii este o organizatie criminala.

La doar zece zile dupa momentul cand a murit un om, sambata dimineata, zeci de membri ai Zorilor Aurii, inclusiv liderul sau si alti 5 membri ai parlamentului (plus 2 ofierti de politie), au fost arestati sub acuzatia de comitere sau implicare intr-un lung sir de fapte penale. Media ofera toate detaliile legate de acest subiect si ultimele noutati, in timp ce marea majoritate a populatiei elene este multumita si usurata.

Se schimba jocul?

Pana acum, discutia in Grecia a fost una preponderent economica. Seria nesfarsita de taxe ce trebuie platite si topirea continua a economiei i-au impins pe milioane de cetateni spre limita suportabilului, iar multe partide politice au avut de castigat de pe urma situatiei.

Zdrobind Zorii Aurii, Guvernul se prezinta ca aparator al democratiei si incearca sa schimbe subiectul discutiei, lasand deoparte dificultatile economice, pentru moment. Sunt, deja, oameni care atrag atentia ca:

1. Guvernul trebuie sa se asigure ca are suficiente dovezi pentru ai trimite la inchisoare pe cei arestati (in caz contrar s-ar petrece un dezastru, soldat cu rezultate radical diferite)

2. Acum, el ar trebui sa actioneze si importiva stangii radicale-anarhiste, ale carei acte de violenta sunt invocate drept cauza legitima a faptelor comise de Zorii Aurii.

Acum, coalitia de guvernamant se poate concentra in timpul Presedintiei Elene a UE, ce va incepe in ianuarie, sa incerce sa gaseasca "arme" pentru scrutinul dublu - cele locale si cele pentru parlamentul european - din mai 2014. In acelasi timp, Syriza continua sa ceara alegeri generale, dar troika creditorilor a anuntat ca acest lucru ar periclita stabilitatea tarii si este foarte putin probabil ca el sa se intample.

Dar de ce noua situatie schimba regulile? Pentru ca:

  • Intrucat Parlamentul European si alegerile locale nu sunt decisive pentru coalitia de guvernamant, este de asteptat ca multi oameni sa-si exprime mania impotriva masurilor sale, votand impotriva partidelor coalitiei.
  • Pana acum, Zorii Aurii parea sa fi fost pricipalul "receptor" al acestor oameni, iar Grecia nu era departe de a se trezi, in luna mai a anului viitor, cu un partid pro-nazist care sa depaseasca 20% din voturi.
  • Acest lucru ar fi destabilizat Grecia, mai ales daca Guvernul nu s-ar situa pe primul loc in alegeri.
  • In acest moment, cu sefii in puscarie si purtand pacatul unei omucideri, Zorii Aurii este de asteptat sa piarda teren in favoarea altor partide
  • Grecia, deci, pare sa faca un pas important in a-si asigura viitorul european, evitand orice implicatii inutile in cel mai prost moment posibil, inainte sa preia Presedintia europeana, inaintea scrutinului dublu si inaintea incercarii anuntate de a imprumuta din nou bani de pe piata, pentru prima data din 2010.

O fapta inumana care a schimbat totul

Sa ucizi pe cineva pentru ideile sale nu este o fapta umana, indiferent care sunt acele idei. Este nedrept si greu de inteles si acceptat de catre orice om civilizat. S-a intamplat acest lucru, iar acum cei vinovati trebuie pedepsiti conform legii.

Ramane de vazut daca acest incident "neasteptat" va asigura destinatia pro-europeana a Greciei. Din nefericire, uneori este nevoie de o tragedie pentru a trezi societatea si pentru a-i explica adevaratul inteles al actiunilor ei potentiale.