Opozitia socialista a castigat duminica alegerile municipale, alegatorii sanctionand guvernul de centru-dreapta aflat la putere pentru politica dura de austeritate promovata in ultimii ani, scrie AFP.

"Aceste alegeri au un castigator clar, Partidul Socialist. Majoritatea alegatorilor a exprimat in intreaga tara refuzul pentru politica acestui guvern", a declarat secretarul general al socialistilor, Antonio Jose Seguro.

Premierul Pedro Passos Coelho a recunoscut duminica seara "infrangerea nationala" a partidului sau, PSD, care a ratat obiectivul de a pastra majoritatea primariilor.

"PSD a suferit unul dintre cele mai rele rezultate in alegerile locale", a spus acesta, adaugand ca infrangerea reprezinta "pretul ce trebuia platit" pentru politica guvernamentala.

Passos de Coelho a precizat insa ca va mentine politica de austeritate, "indispensabila pentru a depasi criza economica si pentru a restabili increderea si cresterea pentru Portugalia".

Potrivit rezultatelor partiale din 265 din totalul de 308 municipalitati, PS detine 130 de primarii, fata de 90 pentru PSD, uneori aliat cu alte partide de dreapta.

In 2009, PSD (Partidul social-democrat) si aliatii sai castigasera majoritatea primariilor, cu 139 primarii fata de 132 pentru socialisti.

PSD a pierdut controlul a cel putin trei mari orase, Porto, Sintra si Vila Nova de Gaia. La Lisabona, actualul primar socialist Antonio Costa a fost reales pentru un al treilea mandat, cu un mare avans fata de candidatul coalitiei aflate la putere.

La Porto, marele oras din nordul tarii, candidatul independent Rui Moreira a reusit sa creeze surpriza impunandu-se in fata PSD si a PS.

Alegerile s-au derulat sub privirile Troicii finantatorilor (UE-FMI-BCE), prezenta la Lisabona de doua saptamani pentru o noua examinare a planului de ajutor de 78 de miliarde de euro de care beneficiaza tara din 2011.

Vicepremierul Paulo Portas, principalul interlocutor al Troicii si adeptul unei relaxari a politicii de austeritate, a iesit bine din scrutin. Partidul sau, CDS (conservator), partener de coalitie al PSD, a castigat cinci primarii, fata de una, in 2009.

Numerosi portughezi au optat pentru absenteism sau pentru un vot alb, pentru a marca dezacordul cu clasa politica.

Aproximativ 9,5 milioane de portughezi au fost chemati sa-si aleaga reprezentantii in 308 primarii. La ultimele alegeri din 2009, rata absenteismului a fost de 41%.