Dezbaterea privind munca in week-end a fost relansata de o maniera spectaculoasa duminica, in Franta, cand doua mari lanturi de magazine de bricolaj si-au deschis portile, in ciuda unei interdictii impuse de justitie si a avertizarilor guvernului, scrie AFP.

"Unde este petitia? Am venit expres pentru a da curaj acestor tineri care vor sa munceasca duminica: suntem alaturi de voi!", le-a spus Philippe Dafit, un client, salariatilor care imparteau pliante la intrarea intr-un magazin Leroy Merlin, in suburbiile Parisului, in fata unui panou pe care scria: "Duminicile, magazinul dvs Quai d'Ivry este deschis".

Smahene, o studenta de 23 de ani la scoala de comert arbora in spatele tejghelei un tricou pe care scria "Yes week-end !", aluzie la sloganul "Yes we can !" al presedintelui Barack Obama.

Legea franceza nu autorizeaza deschiderea magazinelor duminicile decat in anumite conditii: zone turistice, perimetre de consum exceptional sau comertul alimentar, pana la ora 13,00.

Castorama si Leroy Merlin, doua mari lanturi de magazine de bricolaj, au primit ordin de la Tribunalul de Comert din Bobigny sa inchida magazinele duminica, fiind amenintati cu o amenda de 120.000 de euro pe magazin/pe zi.

Ministrul delegat pentru Economie sociala si solidaritate, Benoit Hamon, a transmis si el un avertisment, sambata, afirmand ca este "inadmisibil ca o firma sa nu aplice o decizie a justitiei".

Cele doua societati au decis insa, in ciuda tuturor amenintarilor, sa deschida magazinele, argumentand cu rata somajului, presiunea consumatorilor si contradictiile din legislatie.

Guvernul a anuntat duminica seara o reuniune exceptionala luni, la Matignon, sediul premierului Jean-Marc Ayrault, "pentru a evalua lucrurile".

In fata celor cinci magazine Castorama vizate de ordonanta justitiei, salariatii au instalat un mic birou pentru a-si explica demersul si pentru a strange semnaturi pentru o petitie.

"Este important sa ascultam punctul de vedere al clientilor si sa ne spuna cat este de important pentru ei ca magazinele sa fie deschise, deoarece in week-end si duminica se bricoleaza", a declarat un purtator de cuvant al Castorama, care acuza faptul ca unele magazine pot deschide usile, daca obtin derogari.

Acelasi sentiment de neintelegere si la Leroy Merlin. "Ieri, pentru unui dintre magazinele noastre vizate de ordonanta justitiei am obtinut totusi o derogare", a precizat un purtator de cuvant.

Ministrul Comertului si al Artizanatului Sylvia Pinel a admis ca este nevoie de clarificari in legi.

Ministrul pentru Buget, Bernard Cazeneuve, s-a declarat "defavorabil" generalizarii muncii duminica, recunoscand insa ca exista "situatii particulare" care necesita "un dialog".

Chestiunea muncii de noapte si in week-end a fost reaprinsa in Franta dupa mai multe decizii ale justitiei.

Peste o suta de salariati ai unui magazin de parfumerie Sephora din Champs-Elysees au dat vineri in judecata sindicatele pentru a putea sa lucreze noaptea.

Lunea trecuta, sindicatele din comert din Paris au obtinut o victorie in fata unei curti de apel care a impus Sephora sa isi inchida cel mai mare magazin parizian la ora 21.00, sub amenintarea unei amenzi de 80.000 de euro pe infractiune si pe salariat.

O parte a francezilor nu vede cu ochi buni ca statul sa interzica oamenilor sa lucreze duminica in plina criza si in conditiile in care rata somajului a agtins 10,5% in al doilea trimestru din 2013 in Franta metropolitana.

Federatia magazinelor de bricolaj estimeaza ca "15 - 20% din cifra de afaceri" se realizeaza in zilele de duminica.