Presedintele francez Francois Hollande incearca sa repare falia aparuta in coalitia aflata la guvernare in privinta tratamentului populatiei de romi din Franta, dupa ce ministrul de Interne Manuel Valls a declarat ca majoritatea acestora ar trebui sa paraseasca tara, transmite Reuters.

Manuel Valls i-a infuriat in aceasta saptamana pe politicienii de stanga din guvernul lui Hollande dupa ce a firmat ca marea majoritate a celor 20.000 de romi din Franta, care traiesc in tabere improvizate in afara oraselor franceze, nu ar putea fi niciodata integrati in societate asa ca ar trebui "dusi inapoi la granita" pentru a fi trimisi in Romania si Bulgaria.

Remarcile, care se bucura de sprijinul publicului francez, i-au adus rapid lui Valls mustrari din partea autoritatilor Uniunii Europene, care au reamintit Frantei ca s-a angajat sa respecte normele privind libertatea de circulatie a cetatenilor UE, in timp ce organizatiile pentru apararea drepturilor omului au avertizat ca astfel de afirmatii ar putea incita la ura etnica.

Decizia lui Francois Hollande de a-l sprijini pe Valls, a carei retorica dura despre lege si ordine l-a transformat in cel mai popular ministru din Franta, a contribuit la sporirea nemultumirilor liderilor de stanga din Hexagon, deja deranjati de noile taieri ale cheltuielilor publice, menite sa diminueze deficitul public al Frantei.

In acest context, ministrul Locuintelor Cecile Duflot, membru al Partidului Verzilor, l-a acuzat pe Manuel Valls ca tradeaza valorile Republicii Franceze si i-a cerut lui Hollande sa "vindece ranile" provocate de aceste declaratii - un apel implicit ca liderul de la Palatul Elyseee sa-l mustre pe ministrul de Interne.

"Pana cand Francois Hollande nu ii spune lui Valls ca traba lui este sa aduca oamenii impreuna mai degraba decat sa ii provoace, pur si simplu nu merge", a declarat Marie-Noelle Lienemann, un lider al factiunii de orientare stanga din Partidul Socialist al lui Hollande.

"Cred ca asta il slabeste pe Hollande", a adaugat Lienemann, referindu-se la impactul disputei asupra pozitiei de lider a lui Holland. Popularitatea presedintelui a atins saptamana aceasta un nou record negativ, scazand la 23%, numar ce reflecta nemultumirea populatiei fata de felul in care acesta abordeaza problemele economice ale tarii.

Disputele nu apar atat din cauza desfiintarii taberelor de romi care au aparut pe intreg teritoriul Frantei, cat cu privire la ce se intampla cu romii dupa ce sunt evacuati.

Politica oficiala este ca ei ar trebui ajutati de catre stat, care ar urma sa le gaseasca noi locuinte si sa le acorde ajutoare sociale. Insa Uniunea Europeana a avertizat ca Franta nu aloca suficiente resurse pentru a acoperi aceste cheltuieli, acest lucru fiind imputat si de romi, precizeaza Reuters.

Purtatoarea de cuvant a guvernului, Najat Vallaud-Belkacem, a aparat saptamana aceasta politica oficiala a guvernului francez, descriind-o drept o combinatie de "fermitate si umanitate". Totodata, Vallaud-Belkacem a afirmat ca intoarcerea romilor in tarile de origine este doar una dintre solutiile posibile.

Cu toate ca nu a aparut deocamdata niciun semn clar a unei revolte deschise a aliatilor lui Holland, Partidul Verzilor, sau a sustinatorilor de stanga, declaratiile lui Valls s-au lovit de un val de critici.

Candidatul Verzilor la prezidentialele din 2012, Eva Joly, a declarat ca disputele indica faptul ca ecologistii au mai multe in comun cu aripa stanga a Partidului Socialist al lui Hollande, mai degraba decat cu baza partidului, si a ridicat perspectiva creerii unui nou parteneriat intre Verzi si zona de stanga, inclusiv cu arica de stanga din Partidul Socialist.

In timp ce planul ramane vag, Jean-Luc Melenchon, liderul Partidului de Stanga, care a obtinut 11% din voturi in alegerile prezidentiale din 2012, si-a exprimat interesul fata de aceasta perspectiva.

Pentru moment, Hollande poate considera ca Valls, el insusi fiul unor imigranti spanioli, a reusit sa se racordeze la starea de spirit a marelui public: un studiu realizat de centrul de sondaje BVA, prezentat in acest sfarsit de saptamana, a aratat ca 77% dintre francezi intervievati sunt de acord cu ministrul de Interne.