Presedintele iranian Hassan Rohani s-a intors sambata acasa fiind intampinat pe aeroportul din Teheran de proteste provocate de o discutie telefonica a liderului de la Teheran cu omologul de la Casa Alba, Barack Obama - un contact istoric intre cele doua tari, primul de peste 3 decenii, transmite AFP. Cateva zeci de manifestanti au strigat "Moarte Americii" si "Moarte Israelului" - eclipsand cele cateva sute de sustinatori ai presedintelui veniti pe aeroport - si au aruncat cu oua in directia liderului iranian. Potrivit New York Times, s-a putut observa cel putin un pantof aruncat catre masina prezidentiala.

Hassan RohaniFoto: Agerpres/AP

Rohani a fost intampinat insa de aproximativ 60 de tineri islamisti care strigau "Moarte Americii" si "Moarte Israelului" iar unul dintre tineri a aruncat cu un pantof spre masina presedintelui, fara sa o atinga, a precizat corespondentul AFP.

Pe de alta parte, aproximativ 200-300 de sustinatori ai lui presedintelui moderat s-au adunat langa aeroport iar atunci cand masina presedintelui a trecut prin dreptul lor acestia au strigat "Rohani, iti multumim".

Rohani s-a ridicat in picioare, in masina, si a salutat persoanele venite sa il intampine.

Hassan Rohani a preluat puterea de la Teheran in urma alegerilor din luna iunie si a adoptat un ton conciliant, oferind speranta unei dezghetari a relatiilor cu Occidentul, dupa 8 ani de mandat al conservatorului Mahmoud Ahmadinejad.

Presedintele iranian a revenit la Teheran dupa o vizita de cinci zile la New York, unde a asistat la Adunarea Generala a ONU. Vizita in SUA s-a incheiat cu o convorbire telefonica istorica cu presedintele american Barack Obama, desfasurata vineri cu putin timp inainte de plecarea sa catre Teheran, un contact fara precedent la acest nivel intre Statele Unite si Iran de la Revolutia islamica din 1979.

"Tocmai am vorbit cu presedintele iranian Rohani", a declarat presedintele Obama intr-o interventie la Casa Alba, imediat dupa ora locala 15:30 (22:30, ora Romaniei).

Rohani a precizat ca initiativa apelului i-a apartinut presedintelui Obama, dupa ce un inalt oficial american afirmase contrariul.

"Ne pregateam sa mergem catre aeroport atunci cand am fost informat ca Casa Alba l-a contactat pe ambasadorul nostru la ONU spunand ca Obama doreste sa vorbeasca cu mine cateva minute", a declarat Rohani la intoarcere, adaugand ca invitatia liderului american a fost acceptat .

Iranul si Statele Unite au rupt relatiile diplomatice in aprilie 1980, ca urmare a luarii de ostatici de la sfarsitul anului 1979 de la ambasada SUA din Teheran cand, dupa proclamarea Republicii Islamice Iran, mai multi studenti radicali au tinut prizoniere 52 de persoane timp de 444 zile.

Intre cele doua tari au aparut mai apoi disensiuni pe o serie de subiecte, in special programul nuclear controversat al Iranului si sprijinul Teheranului pentru grupurile ostile Israelului, considerate "teroriste" de catre Washington .

Rohani a expliact ca in cadrul vizitei de la New York a aparat politica de "flexibilitate eroica" - definita de catre liderul suprem iranian Ali Khamenei - cu privire la dosarul nuclear fara a ceda din "drepturile" Iranului, si anume de a imbogati uraniu pe teritoriul sau.

"Am discutat despre negocierile dintre Iran si Grupul 5 +1 (Statele Unite, Rusia, China, Franta, Marea Britanie si Germania") si despre fereastra care s-a deschis", a afirmat Rohani.

Joi a avut loc la New York o intalnire fara precedent a celor 6 ministri de externe cu omologul lor iranian in urma careia s-a anuntat reluarea negocierilor la mijlocul lunii octombrie, la Geneva .