STIRE ACTUALIZATA Ministrii din partea Poporului Libertatii (PDL, centru-dreapta), partidul lui Silvio Berlusconi, au decis sa demisioneze, a anuntat sambata seara un purtator de cuvant al viceprim-ministrului Angelino Alfano, liderul PDL, transmite AFP. Ministrii PDL au considerat "inacceptabil" si "inadmisibil", ultimatumul dat de premierul Enrico Letta, care a solicitat un vot in Parlamentul de la Roma din care sa se vada clar daca partidul de centru-dreapta sustine sau nu guvernul de coalitie.

Enrico LettaFoto: Agerpres/AP

Pemierul Italiei, Enrico Letta, a anuntat in prima parte a zilei de sambata ca va demisiona in cazul in care nu primeste intreg sprijinul Parlamentului de la Roma cu ocazia unui vot de incredere care ar putea avea loc saptamana viitoare, transmite BBC. Avertismentul lui Letta vine dupa problemele aparute in cadrul coalitiei fragile cu partidul de centru-dreapta al lui Berlusconi care au blocat in Guvern un pachet de masuri bugetare vitale, cerute de organismele internationale, si au adus cabinetul de la Roma in pragul colapsului.

Potrivit Reuters, Letta a revenit in Italia, dupa o vizita la New York, unde a gasit o coalitie cu o unitate indoielnica dupa ce parlamentarii Poporului Libertatii (PDL), partidul lui Silvio Berlusconi, au amenintat cu demisia in bloc in semn de protest fata de viitorul vot al unei comisii a Senatului asupra mandatului de senator de catre Il Cavaliere, in pericol ca urmare a condamnarii la un an de inchisoare pentru frauda fiscala.

"O actiune guvernamentala eficienta este, in mod evident, incompatibila cu demisia in masa a unui grup parlamentar care ar trebui sa sprijine guvernul", a aratat Letta intr-un comunicat de presa difuzat vineri noapte, dupa o reuniune a ministrilor.

"Ori avem un nou inceputsi punem inainte tara si interesele cetatenilor, ori punem capat acestei experiente", a declarat seful cabinetului de la Roma precizand ca "nu am nicio intentie sa inaintez schiopatand sau sa fiu subiectul unor amenintari continue".

Doi ministri italieni au declarat ca Letta intentioneaza sa ceara un vot de incredere al Parlamentului care ar putea sa fie programat saptamana viitoare, in conditiile in care, in starea actuala, guvernul de la Roma este paralizat.

BBC arata ca guvernul italian se afla in pragul colapsului intr-un moment in care Italia are nevoie disperata de stabilitate politica pentru a reusi sa iasa dintr-o perioada indelungata de criza economica.

In cazul in care PDL se retrage de la guvernare, ar urma noi alegeri parlamentare.

Atat presedintele tarii, Giorgio Napolitano, cat si mediul de afaceri italian au avertizat ca un nou scrutin electoral, in conditiile in care tara continua sa fie in recesiune, ar putea reaprinde temerile cu privire la ainstabilitatea Italiei si implicit pozitia financiara a tarii.

Premierul italian a mai aratat ca nicio masura nu va fi luata - cum ar fi posibila crestere a TVA-ului in vederea micsorarii deficitului bugetar - atata vreme cat nu se va clarifica situatia politica.

Dupa doua zile de tensiuni in crestere, resimtite si pe pietele financiare, Letta s-a intalnit vineri cu ministrii pentru o ultima incercare de a obtine sprijin pentru o serie de noi masuri bugetare necesare pentru a aduce deficitul Italiei in limitele solicitate de Uniunea Europeana.

In timpul intrevederii, menite totodata sa satisfaca cateva solicitari cheie ale zonei de centru-dreapta, ministrii partenerilor de alianta au aratat, cat se poate de clar, ca nu se va putea ajunge la un compromis.

Esecul unei intelegeri cu privire la pachetul de masuri bugetare de circa 3 miliarde de euro, cerute atat de Partidul Democrat (PD - centru-stanga) al lui Letta si PDL-ul lui Berlusconi evidentiaza disensiunile dintre cele doua partide traditional rivale, aduse impreuna de alegerice din februarie 2013.