Politia greaca a anuntat ca l-a arestat pe liderul partidului neonazist Zori Aurii, Nikos Michaloliakos, suspectat ca face parte dintr-o organizatie criminala. In afara de Michaloliakos au mai fost arestati alti trei deputati ai partidului, inclusiv Ilias Kassidiaris, care este si purtator de cuvant al formatiunii, potrivit AFP. De asemenea, alti 10 membri Zori Aurii au fost arestati in aceasta vasta operatiune a politiei desfasurata pe tot teritoriul tarii.

UPDATE Liderul partidului neonazist grec Zori Aurii, un deputat, si alti patru parlamentari arestati sambata de catre autoritati, care ancheteaza presupuse activitati infractionale ale acestei formatiuni politice, au fost transferati la tribunal, a anuntat o sursa din cadrul politiei, potrivit Mediafax.

"Nu ne este frica de nimic!", a declarat unul dintre ei, Ilias Panagiotaros, la iesirea din sediul politiei, catre ora 16:00 GMT (19:00, ora Romaniei), in fata a zeci de camere de televiziune.

Liderul partidului Zori Aurii Nikos Michaloliakos, in varsta de 56 de ani, a iesit si el din sediu, purtand un costum negru si o cravata alba, cu catuse la maini, flancat de barbati cu fata acoperita cu cagule.

Fondatorul partidului, in 1980, si ceilalti patru deputati arestati, dintr-un total de 18 persoane, urmau sa fie condusi la un tribunal pentru a se intalni cu un procuror, care le-ar putea anunta deschiderea unei anchete penale, dupa ce au fost arestati sambata dimineata.

Aceasta etapa va conduce la prezentarea suspectilor in fata unui judecator de instructie, pentru ca acesta sa se pronunte asupra unei eventuale inculpari. Aceasta prezentare in fata unui judecator poate avea loc dupa mai multe zile, in cazul in care persoanele vizate cer o amanare.

Potrivit unei surse judiciare, ancheta efectuata de o saptamana de catre Curtea Suprema greaca a permis colectarea unor probe care permit calificarea partidului Zori Aurii drept "organizatie infractionala".

"Mi-am terminat ancheta si i-am transferat dosarul procurorului Curtii Supreme. Este vorba despre o organizatie infractionala", a declarat pentru AFP, referindu-se la Zori Aurii, adjunctul procurorului Curtii Charalambos Vourliotis.

Curtea Suprema ancheteaza asasinarea unui rapper antifascist de catre un activist al acestei formatiuni. Mandate de arestare in intreaga tara au fost emise pe numele altor 30 de persoane de catre Curtea Suprema elena, careia i-a fost incredintata ancheta asupra asasinarii recente a unui muzician antisascist de catre un activist din cadrul acestei formatiuni, au precizat surse judiciare si din cadrul politiei.

Aceasta crima a afectat Grecia si a provocat in cadrul Executivului, acuzat mult timp de inactiune cu privire la neonazisti, un impuls de combativitate impotriva membrilor acestui partid, suspectat de numeroase abuzuri, dar in special impotriva strainilor, si care a intrat in Parlament in urma alegerilor din iunie 2012, cand a obtinut 18 mandate.

Dupa uciderea lui Pavlos Fyssas, 34 de ani, pe 18 septembrie, autoritatile au declansat o ampla ancheta in privinta acestui partid, suspectat de numeroase violente impotriva unor migranti si activisti de stanga. "Democratia are mijloace sa se apere", a spus purtatorul de cuvant al guvernului, Simos Kedikoglu, la TV Skai, la cateva minute dupa arestarea deputatilor.

In contextul somajului ridicat si al saraciei care s-au agravat in Grecia din cauza crizei, partidul Zori Aurii a reusit sa intre prima oara in Parlament, la alegerile din iunie 2012, obtinand 18 locuri din cele 300 ale camerei, incheie AFP.

Profitand de pe urma somajului si problemelor care s-au agravat in Grecia din cauza crizei, Zori Aurii a reusit sa intre pentru prima data in Parlament in urma alegerilor din iunie 2012, obtinand 18 din totalul de 300 de mandate.

Aceste arestari au loc in contextul in care Guvernul de coalitie intre stanga si dreapta al lui Antonis Samaras a fost acuzat de inactiune fata de violente comise de neonazisti.

Grecia nu va tolera ca Zori Aurii "sa submineze viata sociala si democratia", declara Samaras pe 19 septembrie, la o zi dupa asasinat.

"Guvernul este hotarat sa nu permita urmasilor nazistilor sa otraveasca viata sociala, sa comita crime, sa provoace si sa submineze fundamentele tarii care a dat nastere democratiei", avertiza el intr-un mesaj televizat.