Numarul americanilor care aleg sa renunte la cetatenia americana a explodat in ultimul an, o cauza fiind, se crede, o noua lege fiscala care ar urma sa intre in vigoare la 1 iulie 2014, relateaza BBC.

Numarul de expatriati care au renuntat la cetatenia americana a crescut in al doilea trimestru din 2013, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent - 1.131 de cazuri, fata de 189 in 2012. Numarul este mic daca e sa ne uitam la cei circa 6 milioane de americani aflati in afara granitelor SUA, insa ramane o crestere semnificativa.

Desi cei care au renuntat la cetatenia americana nu au prezentat motive pentru alegerea facuta, un factor pare sa fie fiscalitatea.

La 1 iulie 2014 ar urma sa intre in vigoare o noua lege numita Foreign Accounts Tax Compliance Act (Fatca) care cere tuturor institutiilor financiare din intreaga lume sa raporteze direct Serviciului Fiscal American (Internal Revenue Service - IRS) toate activele si veniturile de 50.000 de dolari si peste detinute la ei de cetateni americani.

Facta reprezinta o incercare a autoritatilor americane de a recupera circa 100 de miliarde de dolari pe an in taxe neplatite la activele din strainatate detinute de cetateni americani. Spre deosebire de alte tari, americanii sunt impozitati nu numai ca rezidenti ai SUA dar si ca cetateni, fiind nevoiti sa isi achite taxele indiferent de tara in care traiesc.

Pana acum, expatiriatilor li se cerea sa depuna declaratii fiscale si sa declare conturile din strainatate printr-un formular numit FBAR, desi, in practica, multi dintre ei nu o faceau. Noua lege le cere cetatenilor americani din afara tarii sa fie mai rigurosi sau risca sa primeasca amenzi uriase.

Parerile sunt impartite. Daca unii sustin ca Fiscul incearca sa recupereze sume care ii sunt datorate, criticii au descris noua lege drept o tentativa de a-i vana pe bogatii cu averile ascunse in afara tarii. Cu toate acestea, oamenii obisnuiti sunt atrasi intr-o procedura costisitoare si consumatoare de timp, unii dintre ei alegand sa renunte la cetatenia americana pentru a evita cosmarul administrativ, arata BBC.