Statele Unite si Rusia au ajuns joi, la ONU, dupa mai multe saptamani de negocieri intense, la un acord asupra unui text care stabileste cadrul distrugerii arsenalului chimic al regimului Bashar al-Assad, potrivit Mediafax.

Aceasta rezolutie, care ar putea sa fie adoptata inca de vineri seara, constituie un progres diplomatic major. De la inceputul conflictului sirian, in martie 2011, Consiliul de Securitate al ONU nu a reusit sa se puna vreodata de acord asupra unui text, Moscova si Beijingul opunand cate un vot de veto in trei randuri.

"Este vorba despre un progres semnificativ in Consiliul de Securitate, care actioneaza in mod unit pentru a impune obligatii legale si constrangatoare Siriei, pentru prima data", a declarat Samantha Power, ambasadoarea Statelor Unite la ONU.

Proiectul rezolutiei, dupa care AFP a obtinut o copie, prevede posibilitatea ca membrii Consiliului sa stabileasca sanctiuni impotriva regimului al-Assad in cazul in care nu este respectat planul dezarmarii chimice.

Totusi textul nu precizeaza care sunt masurile vizate si nu impune sanctiuni in mod automat. In cazul unei incalcari a angajamentelor va fi necesara adoptarea unei noi rezolutii, situatie care ii ofera Moscovei, aliatul Damascului, constrolul si posibilitatea unui blocaj.

Acest text a fost dezbatut joi seara intr-o reuniune a celor 15 membri ai Consiliului de Securitate. Votul, la nivel ministerial, este prevazut vineri, la ora locala 20.00 (sambata, 3.00, ora Romaniei), a anuntat misiunea Frantei la ONU intr-un mesaj postat pe contul de Twitter.