Promisiunea sefului Laburistilor de a ingheta preturile la energie in cazul in care partidul sau va castiga alegerile in 2015 starneste polemici aprinse in Marea Britanie, chiar si in randul laburistilor, scrie AFP.

"Cred ca perceptia politicii Laburistilor reprezinta un pericol de a trage partidul inapoi", a denuntat Peter Mandelson, fosta eminenta gri a laburistilor si ministru in guvernele Tony Blair si Gordon Brown.

Marti, seful laburistilor, Ed Miliband, a luat prin surprindere pe aproape toata lumea intr-o tara foarte liberala primitand, in cadrul congresului anual al formatiunii, inghetarea tarifelor la gaze si electricitate timp de 20 de luni in cazul in care vor castiga alegerile legislative din mai 2015.

Grupurile energetice, foarte criticate de populatie din cauza puternicelor cresteri de preturi din ultimii ani, au reactionat imediat.

"Suntem cu totii preocupati de cresterea preturilor si de impactul asupra consumatorilor, dar avem o reala responsabilitate in materie de aprovizionare, pentru a ne asigura ca luminile raman aprinse", a declarat Roger Carr, presedintele grupului Centrica.

Pentru Angela Knight, sefa organizatiei Energy UK, reprezentanta sectorului, o inghetare a preturilor "ar ingheta de asemenea si banii necesari pentru constructia si reinnoirea centralelor, locurile si painea de zi cu zi a peste 600.000 de persoane dependente de acest sector, si ar face reala perspectiva de rupturi in aprovizionare, ceea ce ar antrena o crestere a preturilor pentru toata lumea".