Un american a fost condamnat miercuri la 25 de ani de inchisoare pentru incercarea de a livra arme si munitie in valoare de peste 25 de milioane de dolari talibanilor din Afganistan, au anuntat procurorii de la New York.

Alwar Pouryan, in varsta de 38 de ani, arestat in Romania in februarie 2011 impreuna cu un alt american, a fost condamnat de tribunalul federal din New York pentru ca a incercat sa "acorde sprijin material talibanilor" si anume "arme de tip militar" precum rachete anti-aeriene.

"Alwar Pouryan este un american dispus la orice in afacerile cu talibanii, acceptand ofere aceastei organizatii narco-teroriste arme de tip militar care au pus in pericol vietile a nenumarati oameni nevinovati", a spus procurorul New York-ului, Preet Bharara.

Incepand cu toamna anului 2010 pana la arestarea sa in februarie 2011, Alwar Pouryan si Oded Orbach, complicele sau, au contactat un agent al Agentiei Statelor Unite pentru lupta impotriva drogurilor, care s-a prezentat drept un interlocutor taliban.

In timpul intalnirilor din Ghana, Ucraina si Romania, cei doi complici incercau sa organizeze vanzarile de arme pe care talibanii au dorit sa le foloseasca impotriva unor tinte americane din Afganistan.

In arsenalul cu o valoare de mai mult de 25 de milioane de dolari, tribunalul spune ca erau rachete anti-aeriene, rachete anti-tanc, lansatoare de grenade si pusti de asalt tip M16. Rachetele anti-aeriene au fost folosite inclusiv pentru a proteja laboratoarele de heroina detinute de catre talibani impotriva atacurilor elicopterelor americane.