Marile puteri reunite la New York au progresat miercuri in mai multe puncte "cheie" ale unei rezolutii ONU privind dezarmarea chimica siriana, timp in care expertii ONU se intorc la Damasc. Pe teren, rebelii lupta regimul lui Bashar al-Assad de doi ani si jumatate, iar principalele grupuri islamiste au parasit opozitia politica si au anuntat o alianta cu un grup afiliat al-Qaida.

Ministrii de Externe ai celor cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate (Statele Unite ale Americii, Franta, Marea Britanie, Rusia si China) au ajuns la un acord cu privire la "punctele cheie" a unei rezolutii ONU care reglementeaza dezarmarea chimica a Siriei, a declarat un diplomat .

"Progrese semnificative au fost inregistrate in unele aspecte, dar exista inca diferente si negocierile vor continua", a precizat un alt oficial.

Un diplomat rus a declarat pentru AFP ca "discutiile nu au fost finalizate in cateva puncte esentiale" fara a da detalii. "Noi facem progrese, dar nu suntem la sfarsitul divergentelor", a asigurat un oficial al Departamentului de Stat.

Occidentalii si rusii se opun cu privire la modul de a forta Siria sa renunte la programul de arme chimice anuntat la 14 septembrie la Geneva.

Marti, in fata Adunarii Generale a ONU de la New York, presedintele american Barack Obama a cerut o rezolutie "ferma" a ONU, insotita de "consecinte" pentru regimul Assad in cazul in care nu se tine de promisiunea sa ca va distruge armele chimice.