Polemica privind romii din Romania si Bulgaria atinge noi cote in Franta, alimentata de afirmatiile ministrului socialist de Interne, Manuel Valls, privind imposibilitatea integrarii acestora si inevitabila lor expulzare, iar Comisia Europeana ameninta din nou Parisul cu sanctiuni, reamintind ca romii, cetateni europeni, au dreptul de a circula liber in toate statele membre.

"Libera circulatie, ca si libertatea de a sta intr-o alta tara, sunt drepturi fundamentale (...) Daca aceste principii inscrise in Tratate nu sunt respectate Comisia va utiliza toate mijloacele aflate la dispozitia sa" pentru a sanctiona eventualele incalcari, a avertizat purtatorul de cuvant al CE Olivier Bailly.

"Romii, ca toti cetatenii UE, beneficiaza de libertatea de circulatie in toate statele membre ale UE si de rezidenta in un alt stat decat tara de origine", a reamintit el.

"Majoritatea (romilor) trebuie sa fie condusa la frontiera", a afirmat miercuri Manuel Valls la grupul radio-TV RMC/BFMTV. "Este iluzoriu sa crezi ca se rezolva problema doar prin intermediul integrarii" sociale, spusese cu o zi inainte ministrul, evocand "modul de viata extrem de diferit de al nostru si cu care sunt evident in confruntare".

"In Romania si in Bulgaria, intr-o masura mai mica, trebuie aplicate proiecte de integrare", a afirmat ministrul, miercuri.

Aceste declaratii au atras imediat replica vicepresedintelui Comisiei Europene, Viviane Reding. "Sunt alegeri in aerul din Franta", a spus ea, referindu-se la alegerile municipale din martie 2014.

"De fiecare data cand nu vrem sa vorbim de lucrurile importante precum bugetul si datoriile, se gasesc din nou romii", a acuzat comisarul insarcinat cu Justitia, la postul public de radio France Info.

Reding a evocat cele "50 de miliarde de euro" pe care Uniunea Europeana le-a pus la dispozitia statelor membre pentru integrarea romilor. "Or, banii nu ajung acolo unde ar trebui, in comune, la primari, acolo unde sunt instalate tabere ilegale care trebuie dezmembrate".

Romii "continua sa fie victimele expulzarilor fortate" din taberele din Franta in ciuda unei decizii interministeriale din august 2012, iar aceste expulzari sunt in crestere, dupa cum a denuntat miercuri Amnesty International, intr-un raport in care guvernului sa stopeze aceasta practica.

Intre 15.000 si 20.000 de romi traiesc in Franta, iar circa 5.000, potrivit estimarilor asociatiilor citate de cotidianul Liberation, au fost expulzate in al doilea trimestru din 2013.

In iulie, fostul ministru al Afacerilor Externe al lui Nicolas Sarkozy, Pierre Lellouche (UMP, opozitia de dreapta), a calificat Romania drept un "stat derbedeu", intr-o scrisoare trimisa ambasadorului Romaniei la Paris.

Lellouche evoca atunci "conditiile total nedemne" in care romii traiesc "in tara dvs in ciuda miliardelor de euro alocate de Europa pentru a ajuta Romania sa ii integreze corect".

"Nu suntem animale"

Afirmatiile lui Manuel Valls, un spaniol prin nastere care a devenit francez la varsta de 20 de ani, legate de imposibilitatea integrarii romilor, au fost calificate "excesive" de colegul sau de guvern Arnaud Montebourg.

"S-a spus asa de italieni, de francezi, de portughezi, de arabi", a adaugat ministrul insarcinat cu redresarea productiei industriale, a carui mama este de origine algeriana.

Chestiunea naste dezbateri si in oras. Primarul din Croix (nord, aproape de Lille), Regis Cauche (UMP), a starnit si el polemica, atunci cand a afirmat ca ar "sustine" un locuitor din comuna sa daca ar comite "ireparabilul" in numele "legitimei aparari" impotriva unui rom, dupa cum scrie cotidianul regional La Voix du Nord in 14 septembrie.

Afirmatiile sale au fost criticate de clasa politica din Franta, dar locuitorii Croix isi sustin primarul. "Romii fura peste tot, se aseaza langa bancomate si, cand nu esti atent, te fura pe sub rochie", se plange Marie, pensionara, citata de cotidianul Liberation.

"Asa e viata, in fiecare zi e la fel", a comentat Angelica, o femeia roma de 22 de ani. "Politistii, in fiecare zi, vin in caravane sa vada daca e ceva, fac un control. Suntem fiinte umane, nu animale".