O parte a acoperisului centrului comercial Westgate din Nairobi, unde un comando islamist a tinut timp de trei zile mai multi ostatici, s-a prabusit, dupa ce a luat foc, relateaza AFP.

Este vorba despre acoperisul unei parcari, care a fost distrus in urma incendiului izbucnit luni, dupa exploziile violente care au avut loc in cadrul confruntarilor intre insurgentii somalezi si fortele speciale kenyene care au intervenit pentru eliberarea ostaticilor.

Un membru al acestor forte speciale a precizat ca luni s-a decis folosirea armelor de calibru mare, ceea ce a putut declansa incendiul.

Comando-ul islamist, cu legaturi cu islamistii somalieni shebab, au luat cu asalt complexul comercial Westgate sambata.

Atacul a provocat cel putin 65 de morti, intre care 3 soldati kenyeni, raniti in timpul confruntarilor directe. Numarul acestora va creste, cel mai probabi, intrucat circa 60 de persoane sunt in continuare date disparute. Potrivit extremistilor, centrul comercial este plin de cadavre.

Amenintari cu noi atacuri

Un purtator de cuvant al insurgentilor islamisti somalezi shebab a amenintat Kenya cu noi atacuri daca nu isi retrag trupele din Somalia, unde se lupta cu rebelii din 2011, potrivit unei inregistrari audio postata marti pe internet.

"Lansam un avertisment guvernului kenyan si tuturor celor care il sustine. Daca vor pacea, sa paraseasca teritoriul nostru, sa incheie interventia lor in problemele noastre, sa elibereze prizonierii si sa inceteze toate formele de lupta impotriva religiei noastre. Daca nu, sa stiti ca nu este vorba decat de o 'degustare' din ce vom face in viitor, si trebuie sa va asteptati la zile negre", a declarat sheikh Ali Mohamud Rage.

Potrivit acestuia, atacul de sambata este "un raspuns al natiunii islamiste la ingerinta in afacerile Somaliei" "din partea guvernului kenyan".

"Ne pregatim sa ii facem sa indure ce a indurat populatia din provinciile din sudul Somaliei", unde armata kenyana sustine guvernul somalez impotriva insurgentilor.