Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a zguduit marti dupa-amiaza sud-vestul Pakistanului, a anuntat institutul american de geofizica USGS, citat de AFP. Cel putin cinci persoane au murit.

Cutremurul a fost inregistrat la 16,29 (11,29 GMT) la o suta de kilometri de orasul Khuzdar, in provincia putin populata Balucistan, potrivit meteorologilor americani si pakistanezi.

Potrivit Reuters, cutremurul a fost resimtit si la New Delhi (India).

USGS a declarat o "alerta rosie" apreciind ca "un numar ridicat de victime este probabil".

"In trecut, seisme de acest tip au necesitat raspunsuri nationale sau internationale", a adaugat USGS.

UPDATE: Puternicul seism produs in Pakistan, revizuit la 7,7 grade, s-a soldat cu cel putin 46 de morti si numeroase locuinte distruse intr-o regiune saraca si izolata din Pakistan, unde autoritatile au decretat stare de urgenta.

Epicentrul cutremurului, care s-a produs la o adancime de 15 kilometri, a fost localizat la aproximativ 60 de kilometri nord de orasul Awaran din provincia Balucistan (sud-vestul tarii). Seismul a fost resimtit pana in India si Iran.

"Cel putin 46 de persoane au murit si alte 100 au fost ranite", a precizat pentru AFP ministrul de Interne din Balucistan.

"Numeroase case au fost distruse si credem ca bilantul victimelor va creste", a adaugat seful politiei din districtul Awaran.

Dupa cutremur, posturile locale de televiziune au aratat imagini cu un enorm morman de pietre ce a aparut la suprafata apei, asemenea unei insule, in largul portului pakistanez Gwadar, situat la Marea Arabiei. Autoritatile au confirmat autenticitatea acestor imagini.