Premierul rus Dmitri Medvedev a amenintat luni Ucraina ca isi va pierde "privilegiile" in relatiile comerciale cu Rusia in cazul in care Kievul semneaza un acord de asociere cu Uniunea Europeana, scrie AFP.

Semnarea acestui acord "va pune capat regimului particular, adica un regim de parteneriat, care era aplicat pana acum cu Ucraina", a declarat Medvedev, citat de agentia oficiala Itar-Tass.

"Vom continua sa fim prieteni, sa facem comert, dar va fi un comert (...) fara niciun fel de privilegiu, poate chiar, din contra, cu restrictii", a subliniat premierul rus.

Ucraina spera sa semneze acest acord de asociere cu UE in noiembrie, in timpul sumitului Parteneriatului estic de la Vilnius, capitala Lituaniei. Acordul este considerat un prim pas spre aderarea tarii la UE.

Rusia, care incearca de mai multi ani sa convinga Ucraina sa se integreze in Uniunea Vamala din care fac parte Rusia, Kazahstan si Belarus, a mai avertizat recent Kievul ca vor aparea masuri de retorsiune daca acest acord este semnat.

In urma acestor declaratii, Parlamentul European a cerut Rusiei la inceputul lui septembrie sa inceteze presiunile "inacceptabile" fata de tarile careu au facut parte din URSS si acum doresc sa se apropie de UE. Dintre aceste tari face parte si Republica Moldova, tara pentru care Rusia a impus un embargou asupra importurilor de vin.

Bruxellesul s-a declarat pregatit sa semneze un acord cu Ucraina daca aceasta tara face progrese in respectarea statului de drept si reconsidera situatia opozantei Iulia Timoshenko.

Incarcerata din 2011, ea ispaseste o pedeapsa de sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere, condamnare denuntata de UE drept o persecutie politica.