Un dublu atentat comis in fata unei biserici la iesirea de la slujba a ucis 81 de oameni duminica, in Pakistan, acesta fiind cel mai sangeros atac comis vreodata impotriva minoritatii crestine din aceasta tara, scrie AFP.

Cele doua atacuri efectuate de doi kamikaze si revendicate de Junood ul-Hifsa, o factiune a Miscarii Talibanilor Pakistanezi (TTP), a vizat Biserica tuturor sfintilor din Peshawar, cel mai mare oras din provincia Khyber Pakhtunkhwa, in nord-vestul tarii.

Dintre cei 81 de morti, 37 sunt femei si sapte copii. 131 de oameni sunt raniti, dintre care 11 in stare critica.

Junood ul-Hifsa a revendicat atentatul.

"Am efectuat atacurile sinucigase cu bomba de la Peshawar si vom continua sa lovim strainii si ne-musulmanii pana cand atacurile cu drone se opresc", a declarat Ahmad Marwat, un purtator de cuvant al acestui grup care a revendicat si in iunie moartea a 10 alpinisti straini pe Nanga Parbat, al doilea cel mai inalt varf din Pakistan, dupa K-2.

Lansate in 2004, atacurile dronelor americane au ucis in nordul Pakistanului intre 2.000 si 3.500 de oameni, in principal insurgenti, dar si numerosi civili, potrivit diferitelor organizatii straine care umaresc acest dosar. Atacurile suscita critici puternice in Pakistan, dar Statele Unite le considera un aspect vital al luptei impotriva talibanilor si a combatantilor al-Qaeda din zonele tribale frontaliere cu Afganistanul.

Nord-vestul Pakistanului este un bastion al numeroaselor grupuri rebele islamiste, printre care si TTP, aliat cu al-Qaeda si responsabil pentru nenumarate atentate sinucigase soldate cu peste 6.000 de morti din 2007.

Crestinii, care reprezinta 2% din populatia Pakistanului, tara cu 180 de milioane de locuitori, sunt adeseori victime ale violentelor, dar foarte rar al atentatelor care vizeaza in general fortele de securitate sau minoritatile musulmane (siiti) considerati necredinciosi de extremistii suniti talibani.

Crestinii sunt in majoritate saraci si victime ale discriminarii, traind in periferia oraselor.

Cei doi kamikaze au activat explozibilul pe care il purtau asupra lor la iesirea de slujba duminicala, in momentul in care peste 400 de crestini ieseau din Biserica.

In fata bisericii, rudele victimelor au scandat slogane ostile politiei, considerata incapabila sa impiedice acest atac. Altii au blocat una dintre principalele strazi din Peshawar cu cadavrele victimelor pentru a denunta aceste asasinate.

Violentele anticrestine din Pakistan au fost pana in prezent limitate la ciocniri intre comunitatile locale, adeseori dupa ce crestinii au fost acuzati de blasfemie.

In 2009 la Gojra, in provincia Pendjab (est), o multime de musulmani furiosi a incendiat 77 de case ale crestinilor si a ucis sapte dintre ei dupa zvonuri legate de profanarea Coranului.