Ora 14:56 Fortele de ordine au luat cu asalt zona in care militantii islamisti s-au baricadat. Doi atacatori au fost ucisi si mai multi sunt raniti, informeaza AFP. Ministrul Kenyan de Interne Joseph Ole Lenku a afirmat ca operatiunea fortelor de ordine se apropie de final.

"Cred ca operatiunea se apropie de final (…)", a declarat ministrul kenyan in cadrul unei cnferinte de presa. "Controlam toate etajele, teroristii nu pot scapa", a precizat oficialul kenyan.

Ora 13:30 Puternice explozii si tiruri sustinute de arme de foc, urmate de un fum negru, au avut loc la centrul comercial Nairobi Westgate.

Ziaristii AFP de la fata locului au auzit "trei sau patru explozii".

Trei explozii puternice au fost auzite de jurnalisti AFP luni dimineata in centrul comercial Westgate, la Nairobi, unde forte de ordine kenyene au lansat un nou asalt, in incercarea de a prelua controlul impotriva comandoului islamist baricadat de aproximativ 40 de ore in cladire, anunta Mediafax.

UPDATE 2 Fortele de ordine kenyene au reusit sa salveze, in timpul noptii, mai multi ostatici din mall, iar trupele s-au apropiat de zona in care atacatorii s-au baricadat, a anuntat politia locala in cea de a treia zi a crizei ostaticilor, transmite Reuters.

Inspectorul general kenyan David Kimaiyo a scrie luni pe Twitter ca fortele de ordine "au salvat mai multi ostatici" insa nu a facut referire la o confruntare cu islamistii.

In ultimele doua zile, mai multe persoane au iesit din centrul comercial dupa ce se ascunsesera de atacatori.

Autoritatile kenyene au declarat ca i-au izolat pe atacatori in mall si incepand de aseara au inceput sa sugereze ca operatiunea se apropie de final.

UPDATE Mai multe focuri de arma au fost trase in interiorul mall-ului unde mai multe persoane sunt luate ostatice de catre militantii islamisti.

Curtea Penala Internationala de la Haga a amanat cu o saptmana procesul vice-pesedintelui kenyan William Ruto pentru a-i permite sa se intoarca in tara si sa rezolve criza ostaticilor de la Westgate care a provocat, pana acum, 68 de morti, transmite Reuters.

Exploziile au urmat unor tiruri puternice, care au durat aproximativ 15 minute, au precizat jurnalisti AFP prezenti la fata locului.

Asediul asupra centrului comercial Westgate continua la Nairobi, capitala Kenyei, unde un comando islamist, incercuit de fortele de securitate kenyene, tine in continuare ostatice un numar nedeterminat de persoane. Cel putin 59 de oameni au fost ucisi in acest atac declansat sambata si revendicat de islamistii somalezi Shebab, care au legaturi cu Al-Qaida, potrivit unui nou bilant transmis de autoritati.

Potrivit AFP, cel putin 69 de persoane au fost ucise si alte 63 sunt date disparute de la inceputul atacului comis de un comando islamist asupra centrului comercial Westgate din Nairobi, a anuntat luni Crucea Rosie kenyana, oferind pentru prima data o estimare a numarului persoanelor disparute.

"Bilantul la ora 11:22 era de 69 de morti si 63 de disparuti" semnalati la Crucea Rosie, a afirmat aceasta pe Twitter. Un bilant precedent anunta 68 de morti si aproape 200 de raniti.