CDU/CSU - 41,5% (311 locuri)
SPD - 25,7%(192)
Partidul Stangii - 8,6% (64)
Partidul Verzilor - 8,4% (63)
FDP - 4.8% -
AfD - 4,7% -
Partidul Piratilor - 2,2% -
NPD - 1,3 % -
Altii - 2,7% -
UPDATE 3 Conservatorii din cadrul CDU-CSU ai cancelarului german Angela Merkel au obtinut majoritatea absoluta in Bundestag, in alegerile legislative de duminica, potrivit estimarilor posturilor publice de televiziune.
Prin urmare, Merkel ar putea sa guverneze singura, fara sa fie nevoita sa se alieze cu opozitia social-democrata (SPD), potrivit acestor estimari de la ora 17.10 GMT (20.10 ora Romaniei), ceea ce nu s-a mai intamplat de la cancelarul Konrad Adenauer in 1957.
Merkel a salutat duminica un "super rezultat" al partidului sau, Uniunea Crestin-Democrata (CDU), la alegerile legislative din Germania si a promis "patru noi ani de succes". Potrivit unor estimari de la ora 20.30, conservatorii CDU-CSU ar fi obtinut majoritatea absoluta in Bundestag.
"Impreuna vom face totul pentru ca cei patru ani care urmeaza sa fie patru noi ani de succes pentru Germania", a declarat Merkel, in timp ce partidul sau este posibil sa fi obtinut majoritatea absoluta in Bundestag, potrivit ultimelor informatii, potrivit AFP, citat de Mediafax.
UPDATE 2 Peer Steinbruck "vrea Cancelar", refuzand alternativa unui ministeriat sub Merkel
Candidatul la functia de cancelar al social-democratilor germani, Peer Steinbruck a spus inca o data ca nu doreste un post de ministru intr-o mare coalitie de guvernare. Declaratiile au fost facute azi publicatiei Bild am Sonntag.
"Clare sunt pentru mine doua lucruri: Vreau sa fiu cancelarul federal al unui guvern rosu-verde; si nu stau la dispozitie, in formarea unui cabinet al unei Mari Coalitii". Steinbruck a fost ministru de finante in cabinetul Merkel, intre anii 2005-2009. Marele sau mentor e fostul cancelar, ajuns legenda in viata, Helmut Schmidt.
Uniunea CDU/CSU ar putea atinge majoritatea absoluta, conform prognozelor difuzate de televiziunile ARD si ZDF, pe baza exit-poll-urilor realizate de Infratest dimap si Mannheimer Forschungsgruppe Wahlen.
Uniunea condusa de Angela Merkel ar obtine mai multe mandate in Parlament decat partidele de opozitie impreuna. Aceasta este insa valabil doar in cazul in care liberalii (FDP) si Alianta pentru Germania (AfD) nu ating pragul de 5%, necesar accederii in Bundestag.
Prognozele se realizeaza fara a fi numarat nici un vot, ci pe baza sondajelor scrise din ziua votarii.
Ele nu pot fi facute publice decat la ora 18.00, dupa ce alegerile s-au incheiat, pentru a nu influenta alegatorii. Primele rezultate ale alegerilor apar dupa numararea voturilor din centrele de votare, ca si a celor trimise anterior, prin corespondenta. Pe masura ce sunt comunicate aceste rezultate, in cursul serii si noptii de 22 septembrie, rezultatele alegerilor devin din ce in ce mai exacte.
Prognoza infratest/ARD de la oa 18.00 releva urmatoarele cifre: CDU/CSU 42,0 %, SPD 26,0 %, FDP 4,7 %, Die Linke 8,5 %, Bundnis 90/Die Grunen 8,0 %, AfD 4,9 %, Piratenpartei 2,5 %, Altele 3,4 %. Daca rezultatele finale confirma aceste procente si in cazul in care social-democratii se decid sa intre la guvernare intr-o mare coalitie, Partidul Stangii (Die Linke) devine cel mai puternic partid de opozitie.
Steinbruck a afirmat ca nu va intra intr-o coalitie rosu-rosu-verde, cooptand si Die Linke.
Insa in cazul in care vrea cu tot dinadinsul sa devina cancelar, ar fi singura optiune care ii ramane.
Asa ca, daca politicianul social-democrat ramane ferm pe pozitie si isi mentine declaratiile facute in timpul campaniei electorale, surprizele pe care le ofera aceste alegeri legislative din Germania nu s-au incheiat aici.
--------------------------------------------------
UPDATE Cateva surprize ofera primele prognoze la inchiderea alegerilor legislative din Germania, care au avut loc la ora 18.00. Dupa datele realizate de infratest.dimap si transmise de postul public de televiziune ARD, liberalii nu ating cele 5 procente necesare intrarii in Bundestag, inregistrand doar 4,7% din voturile alegatorilor. Asfel, perpetuarea coalitiei CDU/CSU/FDP la guvernare ramane istorie. Verzii pierd aproape trei procente, in timp ce nou infiintatul partid eurosceptic AfD e aproape de pragul intrarii in Parlament, cumuland 4,9% din voturi.
O coalitie a opozitiei actuala, constituita din SPD, Verzi si Partidul Stangii (Die Linke) ar cumula doar 301 mandate, cu doar unul mai mult decat necesarul de 300 din 598, care sa asigure o majoritate absoluta.
Participarea la vot este prognozata la 73%, in crestere fata de fostele alegeri din 2009, cand a votat 70,8% din electoratul din Germania.
Pentru Bundestag (camera inferioara a Parlamentului german) au candidat 4.451 de candidati din 299 de circumscriptii electorale, cu 900 mai multi decat in 2009. S-au inscris in cursa electorala 34 de partide si formatiuni politice.
In noaptea de duminica spre luni va fi comunicat rezultatul oficial provizoriu al alegerilor egislative. Rezultatele definitive vor fi prezumtiv comunicate de Comisia Electorala Federala la 9 octombrie. Cel tarziu in 22 octombrie se va reuni pentru prima data noul Bundestag, iar in cea de-a doua sedinta a acestuia, senatorii vor alege cancelarul german.
------------------------------------------
Cancelarul german Angela Merkel a obtinut duminica o victorie personala in alegerile legislative, partidul sau conservator CDU adunand peste 42% din voturi, insa ea va trebui cel mai probabil sa guverneze cu opozitia social-democrata, in conditiile in care aliatul liberal n-a obtinut pragul pentru intrarea in Bundestag, potrivit exit-poll-urilor anuntate de televiziuni, transmite AFP.
CDU este creditat de exit-polluri cu peste 42% din voturi. Insa actualul sau partener de coalitie, Partidul liberal (FDP), pare sa nu-si fi asigurat cei 5% necesari pentru accederea in Parlament.
Astfel, Merkel ar putea fi nevoita sa incerce formarea unei mari coalitii cu social-democratii, care ar fi obtinut 26%.
Rezultatele anuntate de exit-poll-uri:
- CDU/CSU 42.0% - 297 de mandate
- SPD 26% - 184 de mandate
- FDP 4,7% - nu intra in Parlament
- Verzi 8% - 57 de mandate
- Stanga 8,5% - 6 de mandate
- AfD 4,9%
Daca in Germania ar fi candidat USL si PDL, scorul ar fi fost probabil invers. Si nu pentru ca PDL/Basescu ar fi cine stie ce valori, ci pentru ca ceilalti sunt reprezentantii directi ai mafiei.
P.S. Si apropo, in Germania n-ar plati nimeni Mazete sa posteze pe forumuri pentru simplul fapt ca nemtii nu pun botul la toate timpeniile.
Este succesul politicienilor seriosi.
La penultimele alegeri am votat PDL si Base in speranta ca, daca vor avea Presedinte, Parlament si Guvern reprezentat de aceeasi formatiune politica, vor putea sa faca linistiti ceva pentru tara, fara sa se mai certe precum chiorii. Dar... ti-ai gasit? Jaful resurselor tarii a continuat. De data asta, vina a fost data de PDL pe Base si de Base pe PDL.
L-am sustinut pe Base la ambele suspendari, din dorinta de a nu reveni urmasii lui Ilici la putere.
Degeaba, nu s-a schimbat nimic in bine.
Cu Bomboneii astia noi de Antonescu si Poanta n-am sa votez in veci. De fapt, nu cred ca voi mai vota vreodata cu vreunul din "politicienii" romani, care se vor ajunsi in functie doar ca sa mai fure si sa mai vanda cate ceva.
Am citit recent ca Romania se afla de la distanta in topul datornicilor a FMI, cu 9.8 mdl. USD = a sasea parte a banilor imprumutati de FMI tuturor tarilor, la nivel mondial. Adica deja suntem sclavi pe plantatia altora, nici maieul de pe noi nu ne apartine. Mai mult, zice-se ca in timp ce salariile si pensiile din Romania erau taiate si guvernul Boc se imprumuta de la FMI ca sa plateasca pensii si salarii, acelasi guvern imprumuta SUA prin cumpararea de obligatiuni de stat americane. Ce generosi suntem...
Niste lichele sunt toti, nu merita un scuipat, dara-mi-te o stampila!
Taxele auto au fost bagate de Tariceanu, inamicul lui Basesti
Wikipedia zice:
" Tranzacția a fost încheiată în decembrie 2004 prin preluarea a 33,34% din Petrom cu 668,8 milioane Euro, preț care după ajustarea ulterioară a urcat la circa 700 milioane Euro. La acesta se adaugă majorarea capitalului cu fonduri de 830 milioane Euro pentru ajungerea la 51%."
Ghici cine era prim-ministru atunci?!
Adrian Năstase (28 decembrie 2000 - 21 decembrie 2004)
ad-int. Eugen Bejinariu (21 - 28 decembrie 2004)
Iaca grija, ca a castigat Angie in Germania sau celalalt (habar n-am cum il cheama). Te incalzeste asta cu ceva? Crezi ca Erste Bank - aia care au BCR si care cer dobanda anuala de 14% la credite - vor reduce dobanzile?! Sau ca nemtii nu vor mai trimie containere cu deseuri chimice pentru a fi depozitate in padurile din Romania (alea putine care au mai ramas dupa defrisarile ultimilor 24 de ani)? Sau ca nu ne vor mai exploata muncitorii in Germania ca pe sclavi?!
Hai sa ne vedem de grijile noastre si sa nu-i mai pupam atat in fund pe altii. Comentariul asta imi aduce minte de Poanta, care-l sustiea pe blogul personal pe Hollande si-l spurca pe Sarkozy. Si? Ce a castigat din asta ? Probabil un coniac frantuzesc pt. el si un sut in dos pt Romania...
Daca zici ca e din Germania, s-ar puta sa te ia lumea drept Hitler, care a anexat Austria Germaniei in primul rand. Asa ca shshshs...
Ca alde viorel si crinel sunt probabil si-n Germania, doar ca aia nu ajung nici macar sefi de scara la asociatia de locatari.
Nu mai bine, draga postacule cacarist, te duci si urli ceva cu rosia montana pe strazi, ca asta e ordinul de la cacarau si la altceva oricum nu te pricepi?
Problema e la nebunii aia de Poanta si Antenescu. Acolo lucrurile nu sunt simple: sa-l vezi pe Cacarau cum se duce sa pupe pulpana "nebunei"... Nu ca nu ii este usor sa pupe acolo unde a scuipat, dar durere mare in inima "sedatilor" latrinelor tv, sa-si vada idolul in aceasta ipostaza. Grea e viata asta.
Cum era gluma aia a englezilor: Dumnezeu, cind a creat lumea, a luat sacul cu resurse naturale si a pus pe undeva petrol, pe altundeva aur, pe altundeva carbune, etc. Si la urma a aujuns deasupra Romaniei si i-a ramas cam multe din fiecare. Si le-a pus pe toate aici. si dupa aia harta se cam lasa in jos in zona asta, din cauza bogatiilor naturale prea mari. si ca s-o echilibreze, a pus romanii deasupra.
toti sut cu interesele proprii, meschine si interesele tarii pe planul 2 si merkel nu face exceptie