UPDATE REZULTATE OFICIALE PARTIALE: Conservatorii Angelei Merkel CDU-CSU au obtinut 41,5% din voturi.

Angela MerkelFoto: Agerpres/AP

CDU/CSU - 41,5% (311 locuri)

SPD - 25,7%(192)

Partidul Stangii - 8,6% (64)

Partidul Verzilor - 8,4% (63)

FDP - 4.8% -

AfD - 4,7% -

Partidul Piratilor - 2,2% -

NPD - 1,3 % -

Altii - 2,7% -

UPDATE 3 Conservatorii din cadrul CDU-CSU ai cancelarului german Angela Merkel au obtinut majoritatea absoluta in Bundestag, in alegerile legislative de duminica, potrivit estimarilor posturilor publice de televiziune.

Prin urmare, Merkel ar putea sa guverneze singura, fara sa fie nevoita sa se alieze cu opozitia social-democrata (SPD), potrivit acestor estimari de la ora 17.10 GMT (20.10 ora Romaniei), ceea ce nu s-a mai intamplat de la cancelarul Konrad Adenauer in 1957.

Merkel a salutat duminica un "super rezultat" al partidului sau, Uniunea Crestin-Democrata (CDU), la alegerile legislative din Germania si a promis "patru noi ani de succes". Potrivit unor estimari de la ora 20.30, conservatorii CDU-CSU ar fi obtinut majoritatea absoluta in Bundestag.

"Impreuna vom face totul pentru ca cei patru ani care urmeaza sa fie patru noi ani de succes pentru Germania", a declarat Merkel, in timp ce partidul sau este posibil sa fi obtinut majoritatea absoluta in Bundestag, potrivit ultimelor informatii, potrivit AFP, citat de Mediafax.

UPDATE 2 Peer Steinbruck "vrea Cancelar", refuzand alternativa unui ministeriat sub Merkel

Candidatul la functia de cancelar al social-democratilor germani, Peer Steinbruck a spus inca o data ca nu doreste un post de ministru intr-o mare coalitie de guvernare. Declaratiile au fost facute azi publicatiei Bild am Sonntag.

"Clare sunt pentru mine doua lucruri: Vreau sa fiu cancelarul federal al unui guvern rosu-verde; si nu stau la dispozitie, in formarea unui cabinet al unei Mari Coalitii". Steinbruck a fost ministru de finante in cabinetul Merkel, intre anii 2005-2009. Marele sau mentor e fostul cancelar, ajuns legenda in viata, Helmut Schmidt.

Uniunea CDU/CSU ar putea atinge majoritatea absoluta, conform prognozelor difuzate de televiziunile ARD si ZDF, pe baza exit-poll-urilor realizate de Infratest dimap si Mannheimer Forschungsgruppe Wahlen.

Uniunea condusa de Angela Merkel ar obtine mai multe mandate in Parlament decat partidele de opozitie impreuna. Aceasta este insa valabil doar in cazul in care liberalii (FDP) si Alianta pentru Germania (AfD) nu ating pragul de 5%, necesar accederii in Bundestag.

Prognozele se realizeaza fara a fi numarat nici un vot, ci pe baza sondajelor scrise din ziua votarii.

Ele nu pot fi facute publice decat la ora 18.00, dupa ce alegerile s-au incheiat, pentru a nu influenta alegatorii. Primele rezultate ale alegerilor apar dupa numararea voturilor din centrele de votare, ca si a celor trimise anterior, prin corespondenta. Pe masura ce sunt comunicate aceste rezultate, in cursul serii si noptii de 22 septembrie, rezultatele alegerilor devin din ce in ce mai exacte.

Prognoza infratest/ARD de la oa 18.00 releva urmatoarele cifre: CDU/CSU 42,0 %, SPD 26,0 %, FDP 4,7 %, Die Linke 8,5 %, Bundnis 90/Die Grunen 8,0 %, AfD 4,9 %, Piratenpartei 2,5 %, Altele 3,4 %. Daca rezultatele finale confirma aceste procente si in cazul in care social-democratii se decid sa intre la guvernare intr-o mare coalitie, Partidul Stangii (Die Linke) devine cel mai puternic partid de opozitie.

Steinbruck a afirmat ca nu va intra intr-o coalitie rosu-rosu-verde, cooptand si Die Linke.

Insa in cazul in care vrea cu tot dinadinsul sa devina cancelar, ar fi singura optiune care ii ramane.

Asa ca, daca politicianul social-democrat ramane ferm pe pozitie si isi mentine declaratiile facute in timpul campaniei electorale, surprizele pe care le ofera aceste alegeri legislative din Germania nu s-au incheiat aici.

--------------------------------------------------

UPDATE Cateva surprize ofera primele prognoze la inchiderea alegerilor legislative din Germania, care au avut loc la ora 18.00. Dupa datele realizate de infratest.dimap si transmise de postul public de televiziune ARD, liberalii nu ating cele 5 procente necesare intrarii in Bundestag, inregistrand doar 4,7% din voturile alegatorilor. Asfel, perpetuarea coalitiei CDU/CSU/FDP la guvernare ramane istorie. Verzii pierd aproape trei procente, in timp ce nou infiintatul partid eurosceptic AfD e aproape de pragul intrarii in Parlament, cumuland 4,9% din voturi.

O coalitie a opozitiei actuala, constituita din SPD, Verzi si Partidul Stangii (Die Linke) ar cumula doar 301 mandate, cu doar unul mai mult decat necesarul de 300 din 598, care sa asigure o majoritate absoluta.

Participarea la vot este prognozata la 73%, in crestere fata de fostele alegeri din 2009, cand a votat 70,8% din electoratul din Germania.

Pentru Bundestag (camera inferioara a Parlamentului german) au candidat 4.451 de candidati din 299 de circumscriptii electorale, cu 900 mai multi decat in 2009. S-au inscris in cursa electorala 34 de partide si formatiuni politice.

In noaptea de duminica spre luni va fi comunicat rezultatul oficial provizoriu al alegerilor egislative. Rezultatele definitive vor fi prezumtiv comunicate de Comisia Electorala Federala la 9 octombrie. Cel tarziu in 22 octombrie se va reuni pentru prima data noul Bundestag, iar in cea de-a doua sedinta a acestuia, senatorii vor alege cancelarul german.

------------------------------------------

Cancelarul german Angela Merkel a obtinut duminica o victorie personala in alegerile legislative, partidul sau conservator CDU adunand peste 42% din voturi, insa ea va trebui cel mai probabil sa guverneze cu opozitia social-democrata, in conditiile in care aliatul liberal n-a obtinut pragul pentru intrarea in Bundestag, potrivit exit-poll-urilor anuntate de televiziuni, transmite AFP.

CDU este creditat de exit-polluri cu peste 42% din voturi. Insa actualul sau partener de coalitie, Partidul liberal (FDP), pare sa nu-si fi asigurat cei 5% necesari pentru accederea in Parlament.

Astfel, Merkel ar putea fi nevoita sa incerce formarea unei mari coalitii cu social-democratii, care ar fi obtinut 26%.

Rezultatele anuntate de exit-poll-uri:

  • CDU/CSU 42.0% - 297 de mandate
  • SPD 26% - 184 de mandate
  • FDP 4,7% - nu intra in Parlament
  • Verzi 8% - 57 de mandate
  • Stanga 8,5% - 6 de mandate
  • AfD 4,9%

Prezenta la vot este estimata la 73%.