In Germania a inceput votul din alegerile legislative, "punkt" la ora 8.00. 61,8 milioane de cetateni sunt chemati la urne. Intre acestia, 3 milioane voteaza pentru prima data, ceea ce face competitia dintre partide si mai stransa. Si in landul Hessen, cu metropola Frankfurt am Main, sunt alegeri pentru parlamentul regional. La primele ore ale diminetii au votat presedintele Germaniei, Joachim Gauck, la Berlin si candidatul SPD, Peer Steinbruck, la Bonn. Pana orele pranzului, cancelarul Angela Merkel inca nu se prezentase la urna de vot.

Presedintele Comisiei Electorale, Roderich Egeler, a facut un apel la cetatenii Germaniei, sa mearga sa voteze: "Prin votul dumneavoastra faceti zu de un drept fundamental al democratiei noastre", a spus el. De participarea la vot ar putea depinde si rezultatul alegerilor, in care cele doua lagare politice, de stanga si dreapta, stau pe un scor foarte strans. La fostele alegeri din 2009, participarea la vot a fost de 70,8%.

Sondajele de opinie dau sanse Angelei Merkel (CDU) pentru inca un mandat de cancelar. Indecisa apare insa viitoare coalitie de guvernare. Si coloratura Bundestag-ului se pare ca va suferi schimbari. Cei mai amenintati sunt liberalii, care sunt pe pragul alunecarii sub limita celor 5%, necesare intrarii in Parlament. In schimb Alternativa pentru Germania (AfD), partid eurosceptic infiintat anul acesta, pare sa atraga surprinzator de multa simpatie in electoratul de dreapta.

Pentru Bundestag (camera inferioara a Parlamentului german) candideaza 4451 de candidati si 299 de circumscriptii electorale. Sunt cu 900 mai multi decat in 2009. 30 de partide politice sunt pe listele tuturor celor 16 landuri, 4 partide candideaza doar pe liste locale. Fiecare alegator poate face doua cruciulite: prima este pentru candidatul direct, a doua pentru lista de partid cum ai multi candidati. Cel de-al doilea vot decide asupra reprezentativitatii unui partid in Bundestag.

Fix la orele 18.00, televiziunile de stiri germane vot transmite prognozele, iar la scurt timp dupa aceasta vor urma primele estimari. In noaptea de duminica spre luni va fi comunicat rezultatul oficial provizoriu. Rezultatele definitive vor fi prezumtiv comunicate de Comisia Elecorala Federala la 9 octombrie. Cel mai tarziu in 22 octombrie se va reuni pentru prima data noul Bundestag, iar in cea de-a doua sedinta a acestuia, senatorii vor alege cancelarul german.