O bomba nucleara a fost la un singur pas de a exploda deasupra SUA intr-un accident din 1961, arata un nou document declasificat de americani, potrivit BBC. Guvernul american a recunoscut accidentul in trecut, insa nu a facut pana acum publica informatia legata de cat de aproape de dezastru s-a aflat SUA in acel moment.

Doua bombe se aflau la bordul unui avion B-52 care a inceput sa se roteasca necontrolat deasupra North Carolina. Ambele au cazut, iar una dintre ele a inceput procesul de detonare, se arata in documentul publicat de cotidianul The Guardian.

Jurnalistul Eric Schlosser a obtinut documentul sub prevederile acordului privind liberatatea de informare. El a declarat pentru BBC ca o astfel de explozie ar fi schimbat cursul istoriei.

Avionul se afla intr-o cursa de rutina cand a inceput sa aiba probleme deasupra statului North Carolina, pe 23 ianuarie 1961. Cele doua bombe cu hidrogen Mark 39 au fost din greseala eliberate deasupra Goldsboro.

Una dintre ele a cazut si a ramas intacta. Cealalta a intrat in procesul de armare a tuturor mecanismelor, exceptand unul singur, care practic a impiedicat procesul de detonare. Astfel, doar eroarea unui comutator de voltaj mic a oprit bomba de la explozie, a explicat jurnalistul.

Bomba avea o putere de circa 260 de ori mai mare decat cele care au cazut deasupra oraselor Hiroshima si Nagasaki.

Accidentul aviatic a avut loc in perioada maxima intensitate a Razboiului Rece.

Documentul a fost redactat la 8 ani dupa acesta, de cercetatorul guvernului american Parker Jones - cel responsabil de siguranta mecanica a dispozitivelor nucleare.

Nu a fost emis un comunicat oficial privind acest document declasificat.