In Germania, din ce in ce mai multe comunitati locale vor sa preia controlul asupra retelelor de energie sau de apa, pentru a recupera profiturile generoase ale acestor activitati incredintate sectorului privat, scrie AFP.

Duminica, locuitorii din Hamburg (nord), al doilea oras din Germania, sunt chemati la urne pentru a se pronunta asupra unei astfel de treceri in proprietate municipala a retelelor de gaz si electricitate, in paralel cu alegerile legislative.

Referendumul, care vizeaza cumpararea retelelor de la Vattenfall si EON pentru 2 miliarde de euro si incredintarea acestora unei regii locale, este rodul unei initiative lansate in 2010 de o coalitie eteroclita de asociatii ecologice, federatii de protectia a consumatorilor, sindicate si biserici. Argumentul lor: reteaua din Hamburg trebuie sa apartina locuitorilor din oras iar profiturile care rezulta din activitate trebuie sa revina orasului.

Sansele de reusita par mici. Dar initiativa reflecta o tendinta de fond in Germania.

In 3 noiembrie, berlinezii se vor pronunta si ei pe revenirea in proprietatea municipalitatii a retelei electrice. Deja, capitala germana este in curs de a-si recupera regia de apa, cu rascumpararea de la Veolia, punand capat la 15 ani de gestiune privata.

"Exista de la mijlocul ultimului deceniu o tendinta de revenire in proprietatea municipala, care s-a accelerat in ultimii doi sau trei ani", explica Helmut Edelmann, insarcinat cu energia la Ernst&Young Germania.

Federatia regiilor comunale VKU a recensat din 2007 circa 200 de operatiuni de rascumparare a retelelor de gaze si electricitate din tara si crearea a 70 de regii comunale.

Klaus Muttach, primar al micului oras Achern din Padurea Neagra Noire (sud), a urmat si el aceasta cale. Sapte orase vecine si-au unit fortele si au rascumparat anul trecut reteaua electrica si de gaze pentru 19 milioane de euro, incredintand gestionarea acestora unei regii a regiunii.

La originea demersului s-a aflat constatarea ca "un mare grup castiga bani cu reteaua noastra si de acest lucru nu profitau cetatenii nostri", a explicat el. Primarul mizeaza pe obtinerea de dividende anul viitor.

RWE, numarul doi german in energie, si care era insarcinat cu reteaua electrica, "s-a aparat prin toate mijloacele", a povestit Muttach. Deoarece aceste companii, private usor usor de veniturile din sectorul nuclear in timp ce pretul electricitatii este la un nivel redus, retelele de distributie, cu veniturile lor sigure si regulate, reprezinta o activitate atractiva.

La Hamburg si la Berlin, suedezii de la Vattenfall vor fi privati in cazul in care cetatenii spun Da la referendum. Grupul ameninta cu retragerea de pe piata germana.