Presedintele sirian Bashar al-Assad sustine ca tara sa nu se afla in razboi civil, ci este atacata de "zeci de mii de jihadisti", majoritatea din al-Qaeda, intr-un interviu acordat televiziunii americane FoxNews si difuzat miercuri seara, scrie AFP.

Assad, care a fost intervievat marti, la Damasc, s-a adresat direct omologului sau american Barack Obama, caruia i-a cerut sa "asculte bunul simt al poporului sau".

In lungul interviu realizat de doi ziaristi americani ai FoxNews, presedintele sirian spune ca tara sa nu este in razboi civil.

"Avem un razboi, un nou gen de razboi", cu "zeci de mii de jihadisti", cu peste 80 de nationalitati diferite.

"Ceea ce pot sa va spun este ca 80% - unii spun 90%, nu avem date precise - din acesti teroristi sunt membrii ai al-Qaeda si ale filialelor sale", a afirmat seful de stat, in limba engleza.

Potrivit acestuia, de la declansarea conflictului, "zeci de mii de sirieni" si 15.000 de soldati ai guvernului au fost ucisi, majoritatea in "atentate teroriste, asasinate si atentate sinucigase".

Assad a sustinut din nou ca atacul chimic din 21 august a fost efectuat de rebeli.

Bashar al-Assad a admis ca tara sa detine arme chimice, dar a precizat ca acest arsenal va fi distrus, costul acestei operatiuni fiind estimat la un miliard de dolari iar durata sa la cel putin un an.

"Cred ca este o operatiune tehnica foarte complicata. Este nevoie de multi bani, in jur de un miliard", a spus Assad.