Recitari din Coran, defilari in val islamic, scene de rugaciune: "Miss Musulmani", premiu decernat pentru prima oara miercuri in Indonezia, este replica islamului la Miss World, concurs a carui organizare in aceasta tara suscita furia radicalilor religiosi, scrie AFP.

"Ceea ce caut este o personalitate puternica, cineva care isi ajuta comunitatea si care dovedeste ca frumusetea nu este doar corporala", a explicat judecatorul Jameyah Sheriff (Malaiezia), expert in pedagogie, cu putin timp inainte de decernarea primului titlu "Muslimah World". La concurs au participat 20 de femei din Iran, Malaiezia, Brunei, Nigeria, Bangladesh si Indonezia.

Pentru aceasta prima editie internationala, dupa concursuri similare in 2011 si 2012, dar rezervate doar femeilor din Indonezia, peste 500 de femei au fost supuse preselectiei, una dintre probe fiind sa explice de ce au ales sa poarte hijab (valul islamic), o conditie sine qua non la inscriere.

20 dintre ele au fost alese pentru finala din Indonezia, unde au efectuat trei zile de stagiu spiritual, trezindu-se la trei si jumatate dimineata pentru a se ruga.

"Dorim pur si simplu sa aratam lumii ca islamul este frumusete", a explicat Obabiyi Aishah Ajibola, o nigeriana de 21 de ani care a castigat concursul. Unul dintre premii este o calatorie la Mecca.

Greutatea si inaltimea concurentelor sunt precizate pe site-ul concursului. Dar comparatia se opreste aici cu "Miss World", concurs a carui finala are loc sambata nu departe de Nusa Dua, statiunea luxoasa de pe insula Bali.

"Concurs de prostituate"

Sosirea "reginelor frumusetii" in Indonezia, tara musulmana cea mai populata din lume, cu 240 de milioane de locuitori, nu inceteaza sa starneasca polemici. Manifestatiile islamistilor nu au incetat sa se multiplice in ultimele zile, determinind autoritatile sa schimbe locul unde va fi organizat concursul, programa initial in apropiere de Jakarta.

Finala va avea loc astfel la Bali, o insula majoritar hindusa, si nu musulmana ca restul tarii.

De asemenea, s-a renuntat la defilarea concurentelor in costume de baie, dupa ce islamistii au vorbit despre un "concurs de prostituate".

Ambasadele Marii Britanii, Statelor Unite si Australiei in Indonezia au lansat un avertisment care vorbeste despre o posibila amenintare terorista impotriva concursului din Bali.

Spre deosebire de stralucirea si paietele specifice Miss World, ceremonia de inchidere a "Muslimah" a fost mult mai sobra, fiind organizata intr-un centru comercial din capitala Jakarta.

Fericita castigatoare nu a incalcat insa nici ea traditia anuntarii laureatei, izbucnind in plans cand judecatorii i-au rostit numele. Dar, spre deosebire de concurentele de la Miss World, pioasa Obabiyi Aisyah Ajibola s-a asezat imediat in genunchi pentru a se ruga si a-i multumi lui Allah.

"Am ales deliberat sa organizam acest eveniment inainte de finala Miss World pentru a arata ca exista o alternativa si pentru musulmani", a explicat fondatoarea Muslimah, Eka Shanti.

Shanti, o fosta prezentatoare de televiziune care a fost concediata in 2006 deoarece nu a vrut sa renunte la hijab, a explicat ca a avut ideea "Miss Musulmani" dupa atentatele din 11 septembrie 2001, si a dorit in acest fel sa lupte impotriva imaginii negative a islamului.

Aceasta a precizat insa ca nu se alatura apelurilor islamistilor de a anula Miss World. De notata ca islamistii nu sunt majoritari in Indonezia, tara unde practica islamului este moderata si portul valului islamic relativ putin raspandit.